Вучич след срещата с Ескобар и Лайчак: Време е Косово да изпълни задълженията си

На срещата с представители на САЩ и ЕС Вучич повтори ангажимента на Сърбия към процеса на диалог с Прищина, за постигане на компромиси и устойчиви решения в полза на отношенията между сърби и албанци. Сръбският президент напомни и искането на Белград за прилагане на споразумението от Брюксел и създаване на Общност на сръбските общини в Косово.

„Време е косовските власти да изпълнят задълженията си и да създадат Общността на сръбските общини (ОСО). Това, според публикация в профила му в Instagram, е заявил президентът на Сърбия Александър Вучич по време на срещата със заместник-помощник държавния секретар на САЩ и специален пратеник за Западните Балкани Габриел Ескобар и специалния пратеник на ЕС за Косово и Сърбия, Мирослав Лайчак.

„От първия ден Сърбия е конструктивен, последователен и надежден партньор във всички процеси, целящи запазване на стабилността в целия регион“, се допълва в съобщението на сръбския президент.

На срещата, както съобщава RTS са били обсъдени текущата ситуация в северната част на Косово, начините, които биха помогнали за намаляване на напрежението, както и процеса на прилагане на споразуменията, постигнати между Белград и Прищина в напредъка на диалога, който двете страни преминаха с посредничеството на Европейския съюз.

В тази насока Вучич потвърди отново пълния ангажимент на Сърбия към процеса на диалог с Прищина, за постигане на компромиси и устойчиви решения в полза на добрите отношения между сърби и албанци, но също така повтори искането на Белград за прилагане на споразумението от Брюксел и създъвъне на ОСО.

„Представителите на ЕС и САЩ, от друга страна, повториха съвместното си искане за незабавно прекратяване на напрежението и насилието на място, организиране на нови избори с участието на сърбите в Косово и връщане на диалога“, гласи съобщението на кабинета на сръбския президент.

Лайчак и Ескобар пристигнаха в Белград, след като предния ден бяха в Косово и се срещнаха с премиера Албин Курти, от когото поискаха незабавни мерки за разрешаване на напрегнатата ситуация в Северно Косово, включително изтегляне на специалните полицейски части и организиране на извънредни местни избори в засегнатия регион./БГНЕС