Вучич печели убедително парламентарните избори

Първите прогнозни резултати от днешните предсрочни парламентарни избори в съседна Сърбия сочат, че Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич печели 46,6 на сто от гласовете.

На второ място е "Сърбия срещу насилието" с 23 на сто.

Това сочат резултатите на CESID/IPSOS на базата на 65,1% от подадените гласове.

На трета позиция е "Сръбската социалистическа партия" (СПП) на Ивица Дачич с 6,9 на сто.

Коалиция НАДА получава 4,8 на сто от гласовете. Ако тази тенденция се запази в 250-местния парламент СПП ще има 128 мандата. "Сърбия срещу насилието" 63 мандата. ССП 19 мандата, а НАДА 13 мандата.

В парламента ще влезе и формацията на д-р Бранимир Несторович с 4,8 на сто или 13 депутатски места.

Унгарското малцинство ще има 6 мандата. Коалицията "Справедливост и помирение и Демократически съюз" на хърватите във Войводина 3 мандата. Формацията на Сулейман Угянин - 2 мандата. По 1 мандат ще има листата Шаип Канберия и Руската партия.

Общо 18 партии и съюзи се бориха за подкрепата на 6,5-милионния електорат за 250 места в парламента. Прагът за влизане в парламента е 3% от гласовете. Избирателните секции затвориха в 20:00 ч. местно време (21:00 ч. българско).

Наблюдателите на вота съобщиха за нередности, включително организирано пристигане на избиратели в избирателните секции, фотографиране на бюлетини и процедурни грешки.

От щаба на опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието“ обяви след приключването на изборния ден, че през деня са документирани над 450 случая на нарушения на избирателните права.

Републиканската избирателна комисия посочи, че в северната част на Сърбия са били нападнати наблюдатели на изборите от контролния орган CRTA. По-късно едно лице е било арестувано във връзка с инцидента, се казва в изявление на полицията. /БГНЕС