Вучич: Сърбия не иска промени в конституцията на Македония

Сръбският президент Александър Вучич тази вечер в центъра на Скопие открито се включи в антиевропейската реторика и пропаганда, която води до блокиране на европейската перспектива на Северна Македония, предаде БГНЕС.


По време на организираното празненство по случай сръбския празник "Св. Сава", Вучич заяви следното:

"Сърбия не иска от Северна Македония промени в конституцията, смятам това за вътрешен въпрос".

Вучич отбеляза празника в македонската столица заедно с президента на РСМ Стево Пендаровски и премиера Димитър Ковачевски, чиято оставка беше приета вчера. На събитието присъстваха и представители на Република Сръбска (сръбския ентитет в Босна и Херцеговина - бел.ред.)

„Аз съм президент на Сърбия, но не се страхувам да кажа, че македонците са най-близките ни хора. Ние нямаме по-близък народ от македонците. Казвам го открито и ясно пред цялата сръбска и македонска общественост. Не искаме нищо от Северна Македония. Нямаме условия за нищо. Не очакваме нищо. Единственото, което бихме искали, е да изградим още по-добри и по-близки отношения", каза още сръбският президент в Светосавската академия.

БГНЕС припомня, че без задължителното условие за промени в конституцията РСМ няма как да продължи преговорите за членство в Европейския съюз. Те са заложени в преговорната рамка, която беше одобрена от всички страни-членки на блока.


Александър Вучич подчерта, че „Свети Сава е нашият най-велик просветител, най-важен ум, велик поет и най-велик духовен човек“.

"Той е паметник на величието на Сърбия и нейната култура и затова страната ни носи неговия образ високо върху знамената си, показвайки към какви морални вертикали се стреми", добави сръбският президент.

Светецът е най-почитаният от Сръбската православна църква и първи нейн архиепископ. Той е покровител на сръбската държавност, народ и образование.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски каза, че целта на подобни празници е "да припомнят миналото, за да обединят и подготвят общността за настоящите предизвикателства, но и да утвърдят единството".

„Този значим ден е посветен на великия средновековен сръбски свещеник, учител и строител Свети Сава. Той е вдъхновение за поколения сърби да подхранват своята идентичност, език, писменост и култура и да създават трайни ценности. Основен приоритет на македонската държава е поддържането на съвместното съществуване в нашето многоетническо, многоезично и многорелигиозно общество“, добави Пендаровски.


Той отбеляза важността на сръбската общност за Северна Македония и колко необходима е тя за развитието на „общата македонска държава“.

„Сред нас тази вечер са част от многобройните и изключителни членове на сръбската общност, които обогатяват нашата социална, научна, културна, спортна и политическа общественост. Насърчавам ви да продължите да давате най-доброто от себе си за благото на общата ни държава. Качествените междуетнически отношения допълват добрите отношения между нашите две приятелски страни“, каза още македонският президент.

В обръщението си Димитър Ковачевски заяви: "Днес честваме една от най-ярките фигури в историята на сръбския народ - Свети Сава".

"Той беше духовният и интелектуален създател на сръбската държава и остава запомнен. Светосавската академия е послание за единство. Работата и взаимното сътрудничество бяха и мисията на този светец - разпространение на мир, любов, толерантност, истина“, допълни Ковачевски.

Председателят на парламента на Република Сръбска Ненад Стевандич пожела на сръбската общност в Северна Македония да бъде "по-силна и по-единна", а след това сравни президента Вучич със светеца.


„Ние принадлежим към един дух, една традиция, една култура, за която няма граници, няма обичаи и места, където може да бъде спряна, и тя е създадена от един велик удар на Свети Сава. На този ден си спомняме, че Свети Сава първо помири братята си, пази ги един друг, а след това ни помири с другите съседни народи“, каза Стевандич. Той заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич е разбрал това добре, „защото върши подобна работа“.

Ненад Стевандич благодари на "братския македонски народ" и заяви, че сърбите се чувстват свободни на всички празници, които празнуват заедно с македонците, както в Зебърняк, Куманово и Каймакчалан, така и в Топола и Баня Лука.

Стевандич е в "черния списък" на САЩ, които го санкционираха през 2023 г. за възпрепятстване на Дейтънското мирно споразумение, сепаратистки действия, корупция с цел лично облагодетелстване и др.

27 януари е неработен за членовете на сръбската общност в РСМ. Тази година беше създадена програмата „Седмица на Св.Сава“, по време на която бяха реализирани поредица от дейности, свързани с четирите т.нар. Светосавски академии в четири града Куманово, Скопие, Тетово и Битоля. Честването започна на 25 януари и продължава до 4 февруари с финално събитие в Битоля. /БГНЕС