Вучич: Сърбия ще третира санкциите срещу ръководството на РС сякаш не съществуват

Република Сърбия вярва, че политиката на санкции винаги води до погрешни ефекти, ние считаме санкциите срещу ръководството на Република Сръбска за неуместни и незаслужени и затова Република Сърбия ще третира санкционираните лица, сякаш санкции срещу тях не съществуват. Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич при посещението си в Баня Лука, предаде Евронюз.


Президентът на Република Сръбска Милорад Додик приветства официално президента на Сърбия Александър Вучич в административния център на правителството на Република Сръбска, където имаха съвместна среща.

Днес беше подписан Меморандум за сътрудничество за реализация на проекта за изграждане на два мемориални центъра, посветени на жертвите на Ясеновац в Градина и Белград.

Сръбският президент Александър Вучич се обърна към присъстващите представители на парламента и журналисти.

„Искам да благодаря на ръководството на Република Сръбска за изключително топлото и специално посрещане. Република Сърбия напълно зачита Хартата на ООН. Ние спазваме принципите на националното законодателство. Сърбия уважаваше, уважава и ще уважава Дейтънското споразумение, териториалната цялост на БиХ, но също така и целостта на двете области в БиХ“, каза Вучич.

Президентът на Сърбия говори и за сътрудничеството с Република Сръбска.

„Що се отнася до отношенията ни, те стават все по-добри. за всички проблемни теми, за ситуацията, в която се намира целият регион, за ситуацията, в която се намира Сърбия, Република Сръбска, говорихме за събитията в Косово и Метохия. Разбира се, говорихме и за санкциите. Република Сърбия вярва, че политиката на санкции винаги води до погрешни ефекти, ние считаме санкциите срещу ръководството на Република Сръбска за неуместни и незаслужени и затова Република Сърбия ще третира санкционираните лица, сякаш санкции не съществуват . За нас санкции не съществуват, ние няма да ги подкрепим или признаем. Това е единственото възможно решение за нас, справедливо, почтено, но трудно решение. Поради това ще има косвени последици, в това няма съмнение“, заяви президентът на Сърбия.

„Съгласувахме проекта на двата парламента и той ще бъде подписан в Белград. Беше подписан меморандум за сътрудничество за изграждането на два мемориални центъра в памет на жертвите на Ясеновац и това е много важно. Доскоро в Белград нямахме улица, посветена на жертвите на Ясеновац. Република Сърбия е готова да предостави финансова помощ както в рамките на Република Сръбска, но и извън тези рамки, по-точно помощ на Федерацията. Искам да ви кажа, че сме дали всички разрешения за откриване на консулството в Нови пазар. Ще насрочим съвет в Сърбия през октомври“, каза президентът на Сърбия Александър Вучич.

Към присъстващите се обърна и Миорад Додик.

„Създадохме нови проекти. Имаме възможно най-доброто сътрудничество. Една сила се опитва да наложи Дейтънското споразумение. САЩ непрекъснато се опитват да ни доведат до някакви негативизми“, каза Додик.

По думите му Република Сръбска има своя собствена законодателна и изпълнителна власт. „Мнозина нарушиха Дейтън и конституцията и обвиниха Република Сръбска за всичко това. Абсолютно съм сигурен, че Република Сърбия е приятел на всички в Босна и Херцеговина. Днес и вчера обсъдихме много теми. На съвместното заседание на двете правителства договорихме някои проекти, а някои сме започнали да изпълняваме. Ще завършим пакета и ще обновим много програми“, добави той.

По думите му ще бъдат решени и предварително договорени проекти.

„И летището, и магистралите, договорените по-рано проекти набраха нова скорост. Днес подписахме меморандум, с който ще получим мемориал за хората, загинали в Ясеновац. Република Сръбска подкрепя инициативата „Отворени Балкани“, завърши Додик.

Президентът на Сърбия по-рано заяви, че никога не играе двойни игри, нито по въпроса за Босна и Херцеговина, нито по въпроса за Косово и Метохия, и каза, че Сърбия е готова да помогне на всички, хората в Република Сръбска и тези от бошняшката общност.

"Винаги съм много честен и справедлив. И никога не играя двойни игри, нито по въпроса за Босна и Херцеговина, нито по въпроса за Косово и Метохия, нито по нещо друго", каза Вучич в изявление, огласено от сараевския Avaz на днешната първа страница.

Вучич отново подчерта, че Сърбия винаги зачита териториалната цялост на БиХ, Дейтънското споразумение и конституцията, както и правата на трите съставни нации и двата ентитета в БиХ.

„Да речем, ако ме питате за консулства, ако искате да отворите консулство на БиХ в Ниш, Крушевац, давайте. В Нови Пазар сме дали всички разрешителни, така че каквото искате е възможно. За нас е въпрос на нормални, рационални национални отношения", каза Вучич.

Говорейки за факта, че Сърбия често се смята за фактор на нестабилността в региона и че тя силно подкрепя Додик, който прилага противоконституционни решения в БиХ, неуважавайки върховния представител Кристиан Шмид, Вучич каза: "Подкрепям това, което казвам. Винаги съм много честен... Всичко, което мисля, го казвам публично.

Проблеми, посочи той, създават само тези, които копнеят за конфликти, за да могат най-после да бъдат нещо, тъй като на спокойствие не могат да бъдат нищо.

На въпрос какво е обсъдил вчера с ръководството на Република Сръбска, Вучич каза, че това са икономически теми, след това за позицията, която Сърбия има днес и ситуацията в региона.

Говорейки за инициативата "Отворени Балкани", Вучич каза, че това е бъдещето и че всичко зависи от това колко "умни хора в региона ще бъдат събрани около тази идея". /БГНЕС