Вучич: Става въпрос за големи политически и тектонични промени

"Става въпрос за големи политически и тектонични промени. След 10 години косовските сърби взеха решение за оттеглянето си от косовските институции".

Това каза сръбският президент Александър Вучич пред местната телевизия "Пинк". Според него "не може да се твърди, че се намираме в лека ситуация, но това няма да бъде нито първата, нито последната подобна ситуация".

"Много е важно да се държим отговорно и сериозно", каза още той. По повод на твърденията, че решенито на косовските сърби е взето под натиск и нареждане от Белград Вучич каза следното: Подобни твърдения са в полза на западните страни и властите в Прищина. Всички, които твърдят това нещо, включително и тези при нас, те никога не са искали да разберат какви са проблемите на косовските сърби, какво искат те и какви са последствията за тях".

Вучич съобщи, че преди тяхното решение, той "е говорил цяла нощ със сърбите от Косово". "Решението за тяхното оттегляне от институциите е много трудно решение, но аз им казах, че ги разбирам, че ще бъда с тях, независимо от тяхното решение. Винаги съм мислил, че търпението, изчакването, работата и само работата и запазванто на мира, са най-важните неща, но в същото време подчертах: Няма да се оправдавам с вас. Няма да казвам, че вие сте виновни, че аз съм бил против и че ще вдигна барикади на Ярине и Бърняк /граничните пунктове между Косово и Сърбия, бел.ред./, както това нещо правеха в миналото Слободан Милошевич, Радован Караджич и Ратко Младич. Подобно нещо не ми минава и през ума. Братя, аз ще бъда с Вас, защото и без това, те ще кажат, че аз съм виновен", каза още Александър Вучич.

Той съобщи, че ще награди с най-висшите сръбски ордени лидерите на косовските сърби Ненад Джурич и Александър Филипович. /БГНЕС

Белград / Сърбия