Вучич: Търговията на Сърбия с Китай расте със светкавична скорост

Китайският външен министър Уан Ий се срещна днес в Белград със сръбския президент Александър Вучич като част от посещението му в Гърция, Албания и Италия.

Сръбският президент каза, че Сърбия и Китай нямат отворени въпроси в политическата сфера, но си сътрудничат добре във всички международни институции и организации, многостранни форуми и в двустранните отношения.

Вучич подчерта, че Сърбия и Китай са утроили търговията си през последните пет години.

„Китай е нашият трети търговски партньор и търговията расте със светкавична скорост. Имаме почти осем милиарда съвместни проекта и особено се радвам, че г-н Уан посочи необходимостта от сътрудничество в областта на роботиката, изкуствения интелект, защото по този начин Сърбия, с подкрепата на Китай, върви в крак с най-развитите страни в света“, каза Вучич.

Той добави, че Сърбия би могла, ако е възможно, да издигне сътрудничеството на още по-високо ниво и оцени, че "имаме отлични отношения, украсени със желязно приятелство".

„Благодаря ви, че подкрепяте териториалната цялост на Сърбия по същия начин, по който Сърбия подкрепя политиката за „един Китай“,“ каза Вучич след среща с китайския министър Уан Ий. Той благодари на Китай за възможността на Сърбия да участва в инициативата „Един пояс, един път“.

„Подкрепяме мъдрите думи на китайския президент Си Цзинпин на последната сесия на ООН и неговата инициатива за глобално развитие“, каза Вучич.

Китайският външен министър каза, че двете страни, под стратегическото ръководство на президентите Вучич и Си, не само имат традиционно добри отношения, но и имат "нова жизненост", стабилно и неразрушимо приятелство. Той добави, че Сърбия недвусмислено подкрепя Китай.

Ван Ий каза, че китайската инициатива „Пояс и път“ дава принос и за двете страни, особено за Сърбия.

„Знаем, че има възражения заради сътрудничеството между Сърбия и Китай, но сме много уверени, че ще продължим да работим в сътрудничество, че това, което правим, е в наш общ интерес“, каза той и добави, че двете страни са на правилната страна на историята./БГНЕС