Вучич: Ужасно тежка ситуация в Косово, надявам се ЕС и САЩ да вразумят Курти

Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че ситуацията в Косово е ужасно тежка и че "се опитва да запази мира на всяка цена". Той подчерта, че се надява ЕС и САЩ да имат достатъчно сила да вразумят тези, които се държат ирационално.


„За нас е ужасно тежка ситуация, ние се опитваме да запазим мира на всяка цена, но имаме работа с хора, които не искат мир на всяка цена. Във всеки случай трябва да се борим и да разчитаме на здравия разум. Надявам се, че ЕС и САЩ ще имат достатъчно сила, за да вразумят тези, които се държат ирационално, нищо повече от това“, каза Вучич.

„Това е единствената ми надежда“, добави президентът на Сърбия, отговаряйки на журналистически въпроси на съвместна конференция с президента на Словения Наташа Пирц Мусар, която е в Белград.

БГНЕС припомня, че по-рано днес тримата арестувани от сръбската полиция в Мердаре полицаи бяха освободени от ареста.

Източници на IndeksOnline казаха, че те все още са в съда, но съдията е взел решение за освобождаването им.

„Решението беше взето след току-що приключилото съдебно заседание“, се казва в официално изявление.

Те бяха задържани от 13 юни.

На пресконференцията, проведена след заседание на Съвета за сигурност, косовският министър-председател Албин Курти заедно с министъра на вътрешните работи Джелал Свечля призоваха международната общност да окаже натиск върху Сърбия да спре агресията срещу Косово и да върне тримата отвлечени полицаи от територията на страната. Казвайки, че този акт нарушава суверенитета на Косово, Курти подчерта, че граничният контрол със Сърбия е затегнат. Според него с този акт косовската полиция е преживяла отмъщението на Сърбия за ареста на престъпника Милун Миленкович - Луне. Курти добави, че вземането на заложници на косовски полицаи от тяхна територия от сръбски специални части също може да е нарушение на Резолюция 1244, отбелязвайки, че главнокомандващият на КФОР често споменава тази резолюция. /БГНЕС