Вучич започва консултации за мандата за премиер на Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич ще започне днес консултации за кандидата за министър-председател, като са планирани първите срещи с представителите на избирателните листи, съобщи в. „Политика“.


Консултациите ще се проведат в сградата на Генералния секретариат на президента на републиката, а на разговора в 8:30 часа са поканени представители на листата Политическата борба на албанците - Шаип Камбери.

Вучич обяви, че от 26 февруари, ще започне консултации за съставянето на правителството в съответствие с конституцията и закона за президента на Сърбия.

Освен представителите на Сръбската прогресивна партия, която спечели най-много, 129 депутатски места на изборите на 17 декември, на консултациите със сигурност ще дойдат и представители на Социалистическата партия на Сърбия (СПС), която има 18 места.

Заместник-председателят на парламентарната група на СПС Снежана Паунович каза по-рано, че очакват покана и че президентът на партията Ивица Дачич ще отиде на консултациите.

„Очакваме и сме готови да говорим за бъдещо сътрудничество и приоритетни въпроси, които са от жизненоважно значение за гражданите и държавата на Сърбия“, каза Паунович.

Представителите на листата "Сърбия срещу насилието" заявиха, че няма да отидат на консултациите с президента Вучич, защото смятат, че тяхното участие, както каза Павле Гърбович от Движението на свободните граждани, е безсмислено в този момент.

От друга страна те съобщиха, че следващата седмица членовете на коалицията СПН ще отидат в Брюксел, където ще се срещнат с представители на Европейската комисия, която се очаква да започне разследване на изборите в Сърбия.

На преговорите няма да присъстват и представители на коалицията НАДА, която се състои от Новата демократическа партия на Сърбия (НДПС) и Движението за възстановяване на Кралство Сърбия (ДВКС) – 7, потвърди президентът на Новата демократична партия на Сърбия Милош Йованович. /БГНЕС