Вукадинова 36-а в гигантския слалом, олимпийска титла за Сара Хектор

Ева Вукадинова се класира на 36-о място след втория манш на гигантския слалом на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Федерика Бриньоне (л), Сара Хектор (ц) и Лара Гут-Бехрами (д).

20-годишната българка даде 44-о време, за да влезе сред първите 60 за второто каране, а в него се изкачи с осем позиции, за да завърши с общо време от двата манша 2:11.46. Със златния медал ликува шведката Сара Хектор, която бе най-бърза в първия манш. Тя остави на второ място на почетната стълбичка италианката Федерика Бриньоне на +0.28, докато с бронза се поздрави швейцарката Лара Гут Бехрами.

Топ 10 допълниха още австрийката Катарина Трупе, норвежките Ранхилд Мовинкел и Теа Луис Стьернесунд, словенката Мета Хроват, полякинята Марина Госиеница-Даниел, и швейцарките Уенди Холденер и Мишел Гизин. Лидерката в генералното класиране за Големия кристален глобус и олимпийска шампионка в дисциплината от Пьонг Чанг преди четири години Микаела Шифрин от САЩ разочарова и отпадна още в първия манш. Основната й конкурентка за Голямата световна купа – Петра Влъхова от Словакия, се нареди на 14-о място в днешния старт при дамите. Десет състезателки не успяха да финишират втория манш, а американката Нина О‘Брайън бе дисквалифицирана и изнесена на носилка след тежък инцидент на пистата.

За 29-годишната Хектор това бе първо олимпийско злато в кариерата, след като тя остана десета в гигантския слалом на Олимпиадата през 2018. За Швеция това бе трето злато от Игрите в Пекин, с което тя излезе еднолично на първо място в класирането по медали. /БГНЕС