Вулета надви Михамбо за титлата в дългия скок

Сръбкинята Ивана Вулета спечели титлата в дългия скок на Европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен, след като надви дългогодишната си съперничка Малайка Михамбо. Вулета започна финала в дисциплината ударно и още с първия си опит преодоля 7.06 метра, за да оглави класирането. С този скок тя постигна най-добро постижение за сезона и се доближи до личния си рекорд от 2016 - 7.10.

Вулета добави нов златен медал към богатата си колекция

Олимпийската и световна шампионка Малайка Михамбо отговори със 7.03 във втория си опит, като впоследствие записа още 6.95 и 6.98, но така и не успя да измести сръбкинята от водещата позиция и остана със среброто. Украинката Марина Бех-Романчук бе на позиция за бронз с 6.76 почти до края на състезанието, но с последния си опит британката Джазмин Сойерс я измести от призовата тройка с 6.80.

По този начин Вулета, която доби популярност с моминското си име Шпанович, преди да се омъжи, добави европейска титла към златния медал от Световното първенство в зала в Белград по-рано тази година. 30-годишната сръбкиня планира да спре с професионалния спорт след края на сезона. Любопитно е, че същите три състезателки окупираха подиума на Европейското първенство в Амстердам преди шест години, когато отново Вулета бе първа, а след нея се наредиха Сойерс и Михамбо.

В седмобоя двукратната олимпийска шампионка Нафисату Тиам защити титлата си от 2018 без особени проблеми, като преди последната дисциплина, която е и най-слаба за нея - 800 метра, тя имаше много голяма преднина пред преследвачките. Полякинята Адриана Сулек завърши първа в бягането на две обиколки, за да измести швейцарката Аник Калин от втората позиция. Калин трябваше да се задоволи с бронзовия медал и национален рекорд - 6515 точки.

При мъжете титли спечелиха Войчех Новицки (Полша, хвърляне на чук), Джанмарко Тамбер (Италия, висок скок) и Якоб Ингебрицен (Норвегия, 1500 метра). /БГНЕС