Вулин: Сърбия е част от Сръбски свят, а не от Британската общност

Сърбия е част от Сръбския свят, а не от Британската общност. Специалният пратеник на Великобритания за Западните Балкани Стюарт Пийч продължава да прави с политически средства това, което Кралските въздушни сили направиха с бомби през 1999 г.

Това заяви бившият шеф на сръбската Служба за сигурност и информация (БИА) и дясна ръка на президента Вучич, Александър Вулин, съобщи в. "Политика".

Вулин реагира на изявлението на Пийч, че Сърбия трябва да наложи санкции на Русия.

"И тогава те поискаха да признаем Косово, да се откажем от Република Сръбска и да поставим на власт послушни сърби, които са такива само по документи. Днес те изискват от нас да наложим санкции на Русия. Пийч сменя униформите си, но не и нрава си. Веднъж колониален господар, винаги колониален господар. Само че Сърбия не е колония, тя няма да признае Косово, няма да се съгласи с изчезването на Република Сръбска, няма да позволи на чужденци да назначават правителството ѝ и няма да наложи санкции на Русия", заяви бившият шеф на БИА.

БГНЕС припомня, че специалният пратеник на Обединеното кралство призова Белград да санкционира Москва, защото е последната страна от Западните Балкани, която не го е направила.

Той изрази абсолютна подкрепа за нормализирането на отношенията между Белград и Прищина и осъди събитията в село Банска, Северно Косово, на 24 септември. Тогава сръбска въоръжена група нападна косовските сили за сигурност и уби служител на полицията.

През 2023 г. Александър Вулин беше добавен в "черния списък" на САЩ за мащабна корупция и прокарване на руските интереси на Балканите./БГНЕС