Вулкан на комета изригна в Космоса

Вулкан изригна в... Космоса, на криовулканичната комета 12P/ Понс-Брукс, насочваща се към Земята, бълвайки студена магма в небесния мрак, съобщи "Етнос".


Това е първото изригване на небесното тяло от 69 години насам.

За разлика от други комети, газът и ледът в центъра на 12P/ Понс-Брукс се натрупват до обем, който може да накара небесния обект да експлодира бурно, изхвърляйки студена магма през големи пукнатини в ядрото си.

Изглежда, че от кометата на телескопичните изображения излизат рога, тъй като тя „нарасна“ 7000 пъти по-голяма от ядрото си по време на експлозията.

Когато астрономите видяха какво се случва, те бяха изненадани да забележат, че яркостта на кометата внезапно стана 100 пъти по-голяма и след това заключиха, че това е резултат от освобождаването на газови облаци около 12P/Понс-Брукс с повече отразена слънчева светлина към Земята.

Отражението, когато газът и ледът се разсейват, ще намалее и ще се върне към нормалния си размер.

"Дяволската комета" има един от най-дългите известни орбитални периоди на комети, казват експерти. Отнема 71 години, за да обиколи Слънцето. По време на пътуването си достига до най-отдалечената област на Слънчевата система

Очаква се кометата да се приближи до Земята на 2 юни 2024 г. /БГНЕС