ВВС на САЩ неуспешно са тествали хиперзвукова ракета

Нов тест на американската хиперзвукова ракета AGM-183A по програмата ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon) завърши с неуспех. Това съобщи специализираният портал The War Zone, като цитира представител на ВВС на САЩ.

Според ограничената информация, оповестена от ВВС, в четвъртък властите са са извършени изпитания на хиперзвукова ракета, която е трябвало да бъде изстреляна от стратегическия бомбардировач B-52. Не се уточнява местоположението на изстрелване. Военните са очаквали ракетата да се ускори пет пъти по-бързо от скоростта на звука.

„Изстрелването е прекъснато преди ракетата да се отдели поради неизвестен проблем“, обясни по-късно говорителят на ВВС на САЩ. По думите му „ракетата ще бъде върната на производителя, веднага ще започне анализът на телеметрията и бордовите данни". Американските военни очакват „да възобновят полетните изпитания възможно най-скоро.

Това е третият неуспешен тест на подобна ракета. Представители на Пентагона многократно признаваха, че САЩ изостават от Русия и Китай в производството на хиперзвукови оръжия./БГНЕС

Тагове: