Вярващи идват в храма със смирение и любов в сърцата

Смирение и поклонение. Така част от хората в катедралния храм "Св. Неделя" казаха, че идват на днешния Разпети петък, предаде репортер на БГНЕС.

На Велики (Разпети) петък - най-тежкият ден за Божия син - не се отслужва литургия. Отслужват се Царските часове. Изнася се светата плащаница, чието носене напомня за носенето на Христовото тяло към Гроба. Вечерта се извършва символичното опело Христово.

Храмовете се изпълват с хора. Миряните минават под Плащаницата. Така е и в митрополитската катедрала "Св. Неделя". Стотици миряни спазиха християнската традиция запалиха свещи, поднесоха цветя пред символичния гроб на Иисус Христос в центъра на храма, припомниха си и съпреживяха Христовите страдания, в името на изкуплението на греховете ни.

„Със смирение, с поклонение, с чувство на признателност, с чувство на любов”. Така днес в храма дойде Деляна. Нейната молитва е за здраве – на нея, на семейството ѝ, на България, на българите. „Здраве, любов да има сред хората. Просто да се обичат малко повече, като излъчват любов и любов ще получават. Любов – това е!”, каза жената.

„Живеем във време, което е много пълно с емоции всеки ден, затова на този ден бих искала всички да се смирим, да се поклоним и да очакваме да дойде нещо по-добро от нас, от всички, за България”, каза Галина, след като излезе от храма.

Сийка каза, че идва почти през ден в храма, защото вярва в природата, в Господа. „И се надявам утре Всевишният, като възкръсне, да бъдем още по-добре”, каза жената. Нейната молитва е Господ да помага на всички хора и светът да стане по-добър.

За здраве запалиха свещичка днес Иванка и Христина. „Едва съм дошла, обаче аз вярвам в Господ и затова съм дошла тук, да си запаля свещица и за здраве”, каза 84-годишната Христина. /БГНЕС