Въздушни удари разтърсват Судан, преговорите за примирие не водят до пробив

Въздушни удари отново разтърсиха столицата на Судан, докато последните преговори за примирие в Джеда не доведоха до напредък. Саудитски дипломат заяви, че и двете страни смятат, че "са способни да спечелят битката".


Судан изпадна в смъртоносен хаос, когато на 15 април избухнаха сражения между силите на началника на армията Абдел Фатах ал-Бурхан и неговия заместник, превърнал се в съперник, Мохамед Хамдан Дагло, който оглавява военизираните Сили за бърза подкрепа (RSF).

Оттогава в сраженията са убити стотици хора, ранени са хиляди и стотици хиляди са изселени от домовете си, което води до опасения за последици за сигурността извън границите на Судан.

Воюващите генерали изпратиха свои представители в Саудитска Арабия за разговори за сключване на хуманитарно примирие - усилия, подкрепени и от Съединените щати.

Вашингтон и Рияд определиха тези преговори като "предварителни преговори".

До понеделник дискусиите не бяха довели до "никакъв значителен напредък", заяви саудитски дипломат пред АФП, говорейки при условие за анонимност.

"Трайното прекратяване на огъня не е на масата... Всяка страна вярва, че е способна да спечели битката", добави дипломатът.

Според Кхолуд Хаир, основател на базирания в Хартум мозъчен тръст Confluence Advisory, делегациите "са там най-вече, за да си спечелят благоволението на саудитците и американците, а не за да използват тази платформа като средство за постигане на споразумение". /БГНЕС