Взема ли най-сетне ЕЦБ инфлацията насериозно?

Запазвайки лихвените проценти стабилни, Европейската централна банка може би се надява да се справи с последиците от лошите си решения в миналото.


Европейската централна банка може би се е научила да не подценява заплахата от инфлация.

Миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) проведе заседание, на което реши да запази основните лихвени проценти без промяна. Това решение разочарова мнозина, които се надяваха на леко намаление, като се има предвид, че инфлацията изглеждаше под контрол.

Ситуацията обаче може да не е толкова проста. В цялата еврозона профсъюзите се застъпват за значително увеличение на заплатите, като някои искания в Германия достигат двуцифрени проценти. Разходите за тези увеличения на заплатите вероятно ще бъдат прехвърлени в известна степен върху потребителите, освен ако не бъдат балансирани с повишаване на производителността на труда. За съжаление нарастването на производителността на труда в еврозоната в най-добрия случай е скромно, като през последните години се колебае около 1%, и не е реалистично да се очаква скорошно рязко подобрение.

Изглежда, че ЕЦБ започва да признава реалния риск от инфлация.

В по-дългосрочен план тези трайно високи равнища на дълга и зашеметяващи публични дефицити - подхранвани от прекомерни административни разходи и неефективност - ще доведат до парична дестабилизация и ще създадат мощен инфлационен натиск.

Изглежда, че ЕЦБ започва да признава реалния риск от инфлация. Банката беше значителен поддръжник на публичните дефицити чрез обширната си програма за количествени улеснения, която противоречеше на собствените ѝ насоки. Сега изглежда, че банката се бори с последиците от миналите си действия. /БГНЕС

-------------

Принц Михаел фон Лихтенщайн. Неговият анализ е публикуван в Geopolitical Intelligence Services.