България почете паметта на Апостола на Свободата Васил Левски

Днес се навършват 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Официалната церемония по почит към Апостола се провежда на Паметника на Апостола в центъра на столицата, предаде репортер на БГНЕС.

След като на 27 декември 1872 г. той е заловен при Къкринското ханче до Ловеч, а след това отведен в Търново, на 18 февруари 1873 г. Левски е обесен в покрайнините на София близо до днешния паметник, издигнат в негова чест през 1895 г.

"Изправяме се отново край лобното място на Апостола, за да почетем безсмъртното му дело и заветите му към поколенията. Почтен и решителен, скромен и всеотдаен, застанал винаги очи в очи със своя народ, Левски спечели най-важната си битка за свобода: положи здравите темели за свободата на България. Националната ни история пази спомен къде са отеквали стъпките на Дянока и кои са имената на другарите му, но за нас - потомците му, най-живият спомен за Апостола се крие в думите, тефтерчето и писмата му. 151 г. след гибелта на Левски словото му продължава да носи своя огромен морален заряд, в който откриваме нашия общ морален дом. Апостолът не празнословеше, не обещаваше излишно, но навсякъде го слушаха притихнали, защото думите му бяха истински, силни и разбуждащи. Понакога горчиви, но винаги необходими - и тогава, и сега. Защото всяко поколение води своята борба за справедливост."

Това каза президентът Румен Радев в словото си по време на официалната церемония.

"В оскотялото ни време на ротации на принципи и ценности, сред брокери на нашата несвобода с техните тефтерчета, Левски изглежда болезнено невъзможен. Но макар и недостижим, той никога не крачи самотен. Милиони българи продължават да отстояват идеалите на Левски тихо и упорито, и именно тяхната мълчалива сила възпира онези, които в амбициите си да се приравнят с Апостола, опитват да го принизят до себе си. Пътят към Левски е труден и стръмен и по него се върви с дела", каза още президентът в словото си.

"Пред 151 г. тук губи живота си Апостола на свободата Васил Левски, за да превърне в безсмъртен идеал за България идеалът за чиста и свята република".

Това заяви кметът на Столична община Васил Терзиев.

"Преди век и половина Васил Левски казва, че днешният век е век на свободата. Свободата започна тогава, когато живеем думите на Апостола", каза Терзиев. Той подчерта, че зависи от всеки един от нас и всички ние трябва да продължим делото на Апостола всеки един ден, както и да бъдем граждани, които се гордеят с историята и работим за бъдещето. "Васил Левски е образ на обединение", категоричен е кметът на Столична община.

Преди речта на президента, Кубрат Кръстев, ученик в Х клас, изрецитира стихотворението "Обесването на Васил Левски".

Вицепрезидентът Илияна Йотова също отдаде почит пред паметта на Васил Левски на възпоменателна церемония в София по повод 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата.

Премиерът акад. Николай Денков, председателят на Народното събрание Росен Желязков, кметът на Столична община Васил Терзиев, министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, Кристиан Вигенин от БСП, ректорът на СУ проф. Георги Вълчев също присъстваха, както и други официални лица. /БГНЕС