Взрив избухна в близост до Фумио Кишида

Японският министър-председател Фумио Кишида е бил евакуиран от пристанище в Уакаяма днес, след като е бил чут взрив в близост до мястото, където е трябвало да произнесе реч. Кишида не е пострадал при инцидента, съобщават местни медии.

Кадри по японската национална телевизия показаха смут в тълпата, събрала се на мястото, където Кишида трябваше да говори, а след това звук от взрив и бял дим.

Един човек е бил задържан на мястото на инцидента в Западна Япония, съобщиха националната телевизия NHK, предаде АФП.

Нямаше незабавно официално потвърждение за инцидента, а местната полиция отказа да коментира.

NHK показа кадри, на които се вижда как охраната и полицията задържат лице, докато тълпата се разбягва с писъци от мястото на инцидента.

"Бях зашеметен. Сърцето ми все още бие учестено", заяви пред телевизионния оператор жена, намираща се близо до взрива.

Друг човек от мястото на инцидента разказва пред NHK, че тълпата е започнала да се разпръсква панически още преди взрива, след като някой казал, че е хвърлено взривно вещество.

Кишида тъкмо се готвел да направи изказване пред тълпата в подкрепа на кандидат на управляващата партия на предстоящите частични избори за долната камара на парламента, когато се случил инцидентът.

"Това, че подобно нещо се случи в разгара на предизборна кампания, която представлява основата на демокрацията, е достойно за съжаление. Това е непростимо злодеяние", заяви Хироши Морияма, председател на предизборната стратегия на управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП), пред NHK.

Япония засили сигурността около политиците си след убийството на бившия министър-председател Шиндзо Абе, който беше застрелян, докато говореше на предизборно събитие през юли 2022 г.

Предполагаемият му убиец Тецуя Ямагами според съобщенията се е насочил към него заради връзките му с Църквата на обединението, а инцидентът предизвика разкрития за връзката между сектата и политическите фигури в Япония.

Абе е бил сравнително незащитен, а убийството му предизвика мащабен преглед на сигурността и на начина, по който се защитават политическите фигури.

Инцидентът с Фумио Кишида става в момент, когато министрите на климата и енергетиката от Групата на седемте се срещат в северния град Сапоро, и ден преди външните министри от Г-7 да пристигнат за разговори в Нагано.

Япония ще бъде домакин на срещата на върха на лидерите на Г-7 следващия месец в Хирошима./БГНЕС