Взривове в склад за боеприпаси край Карнобат, няма пострадали

Взривове в складове за боеприпаси с отпаднала необходимост край Карнобат вдигнаха властите на крак. Няма жертви и пострадали. Складовете се намират на територията на бившите военни поделения.Първият взрив е избухнал около 4 часа сутринта. Складовата база е собственост на фирмата на българския оръжеен производител и търговец Емилиян Гебрев, предаде кореспондентът на БГНЕС.

„Яснота ще имаме след около 24 часа. Най-важното е, че няма нито убити, нито наранени хора“, каза пред bTV собственикът на „Емко“ Емилиян Гебрев. Той обясни, че става въпрос за боеприпаси с отпаднала фирмена необходимост.

„От много месеци насам, да не кажа години аз апелирам и обръща внимание на всички структури в държавата, които имат отношение по този въпрос, че действително трябва доста сериозно да се погледне и да се подходи цел опазване на всички тези предприятия от така наречените от стратегически списък, но до този момент няма каквото и да било разбиране“, заяви собственикът на „Емко“. Дали има умисъл при взрива в складовете край Карнобат, ще кажат разследващите органи, уточни Гебрев.

„При доказани саботажни средства бяха прекратени през 2011 г. всички по-нататъшни разследвания от българската прокуратура. Има обосновано предположение, че те са хората, които знаят и те трябва да кажат“, допълни той.

Около 03.30 ч. тази сутрин е получено съобщение за пожар в местността “Чобан дере” край Карнобат, като към мястото на инцидента се е отправил един противопожарен автомобил с двама огнеборци, съобщиха от ОДМВР. Те са пресрещнати от двама пазачи на частни складове за съхранение на боеприпаси, разположени в местността, които заявили, че в него има пожар и за това са се изтеглили на безопасно място. Междувременно от склада, обезопасен със стабилна ограда и отдалечен от другите три склада в района на достатъчно разстояние, започнали да се чуват гърмежи / последният от които бил около 05.00 ч. тази сутрин/. Районът своевременно е отцепен от полицейски служители на Ру - Карнобат, които констатирали, че от пожара няма пострадали хора и не са засегнати други постройки. Към момента на място има един противопожарен екип от РСПБЗН - Карнобат и един предислоциран автомобил с дрон за оглед на РДПБЗН - Ямбол. Оглед на местопроизшествието ще се извърши след цялостно затихване на пожара, както и след изтичане на срок от 72 часа от последния гърмеж, чут около 05.00 ч. днес. /БГНЕС