Washington Examiner: България е авангард на ЕС и света към бъдеще без руска енергия

През пролетта България се намираше в средата на енергиен батак. Страната осъди руската инвазия в Украйна, но все още беше силно зависима от руската енергия, за да задоволи нуждите си. Това беше смел ход, като се има предвид, че по-голямата част от природния газ се внасяше от Русия. Освен това единствената петролна рафинерия на страната беше собственост на руската компания "Лукойл". С нарастването на напрежението между двете страни руският президент Владимир Путин спря доставките на газ за страната. Въпреки това малката държава не се подчини на Путин, а го заобиколи.

Проектът IGB е газопровод, който ще се простира на 113 мили от Комотини, Гърция, до Стара Загора, България. Той може да се окаже и един от най-големите непредвидени кошмари на Путин. Газопроводът, който се очаква да започне да функционира напълно през юли, е важна стъпка в оттеглянето от зависимостта от руската енергия. Той ще се свърже с Трансадриатическия газопровод и ще транспортира газ от Азербайджан до региона.

Докато миналата година по това време София получаваше 73% от природния си газ от Русия, последните данни показват поразителен обрат. България е внесла близо 300 млн. куб. м газ от централноазиатската страна. Това е смел ход от страна, която не е известна с геополитическото си лидерство и чието население е наполовина по-малко от това на Пенсилвания.

Освен това IGB ще помогне за доставката и на други енергийни източници. Втечненият природен газ се превърна в гореща стока, особено в настоящата благоприятна за икономиката епоха. Втечненият природен газ се счита за най-чистото от всички изкопаеми горива и за важен ресурс в планирания преход на света към възобновяеми енергийни източници.

С Европейската зелена сделка Европейският съюз се ангажира до 2050 г. да постигне нулеви нетни въглеродни емисии. Конекторът IGB ще бъде от съществено значение за осигуряването на внос на втечнен природен газ в ЕС. Когато пратките с втечнен природен газ от страни като САЩ или Катар пристигат в морските пристанища на Егейско или Адриатическо море, този нов газопровод ще позволи по-бърза и по-ефективна доставка по целия континент.

По-важното е, че втечненият природен газ е още една важна стъпка в отклоняването на България и останалата част от ЕС от руската енергетика. По-рано този месец българският министър-председател Кирил Петков обяви две доставки на втечнен природен газ от САЩ за юни. Страните ще продължат да работят за постигането на устойчиво дългосрочно споразумение.

Покупката на София е в допълнение към 15-те милиарда кубически метра втечнен природен газ, които САЩ обявиха, че ще доставят на ЕС за преход от петролната държава на Путин.

"Договорихме доставките специално за България, което показа и подкрепата на нашите партньори", каза Петков. Другите доставки на втечнен природен газ ще идват от близки държави като Гърция или Турция, съобщи Петков.

За кратко време България се превърна от второстепенно звено в ЕС в един от най-важните му членове по отношение на енергетиката. Тъй като ЕС се стреми към алтернативни енергийни източници след нахлуването на Русия в Украйна, конекторът IGB е от съществено значение за диверсификацията на енергийния внос на континента. Чрез действията си България показа на държавите по света как би изглеждал свят, независещ от руската енергия, и е лъч на надежда за други държави да направят същото. /БГНЕС

----------------------------------------------------------------

Кристофър Тремоли, "Washington Examiner"

Тагове: