WSJ: ЕС обмисля алтернатива на ембарго за петрол и въглища от Русия

ЕС ще разгледа нов пакет от санкции срещу Руската федерация, който ще включва ограничения върху петрола и въглищата. Не всички страни от ЕС са готови да подкрепят пълната забрана на руския внос, така че ЕС обсъжда алтернативни варианти. Това съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на източници в дипломатическите кръгове на ЕС.

Същността на алтернативата е въвеждането на допълнителни мита срещу руския петрол и въглища. Въпреки че подобна стъпка няма да забрани вноса от Руската федерация, ще го оскъпи значително, стимулирайки европейските страни бързо да търсят заместител на енергийните ресурси от Руската федерация.

Както отбелязва вестникът, след публикуването на информация за престъпленията на руските военни в района на Киев, редица европейски държави вече са готови да подкрепят пълната забрана. За други страни обаче пълно ембарго е трудно, и при такъв сценарий възможността за допълнителни мита може да се превърне в компромисен вариант.

Украински експерти вече окачествиха подобри стъпки като унищожаване на руските позиции в световния енергиен сектор.

„Страните-вносителки трябва да намалят до нула закупуването на енергийни носители от Русия. Не всички страни могат да си позволят напълно да се откажат от руския нефт или газ, но всички страни могат да поставят Русия на последно място в списъка на страните, от които може да се извършва внос“, смятат експертите в Брюксел. /БГНЕС