WSJ: Кризата в Украйна прави САЩ господари на газовия пазар

Износът на втечнен природен газ от САЩ за Европа се е увеличил на фона на ескалацията на кризата в Украйна, съобщи „Уолстрийт Джърнал“.

Според автора на статията Даниел Йергин, ръстът на добива на нефт и газ в САЩ се е превърнал в геополитически и икономически актив за страната, който може да измести руските конкуренти от европейския пазар.

"Докато петролната и газовата индустрия продължава да се възстановява от пандемичния срив на цените през пролетта на 2020 г., САЩ отново са най-големият производител на петрол в света - с близо 20% над двата си конкурента - Саудитска Арабия и Русия - и най-големият производител на природен газ в света", пише Ергин.

Авторът директно свързва успеха на американската петролна индустрия с ескалацията на кризата в Украйна.

"Днес няма съмнение за геополитическото значение на новите позиции на Америка в областта на нефта и газа. Кризата в Украйна и енергийната криза в Европа оформят глобалното въздействие на американското производство на нефт и газ", казва Ергин.

По-рано по време на телефонен разговор британският премиер Борис Джонсън и президентът на САЩ Джо Байдън заявиха, че е необходимо да се намали зависимостта на европейските държави от руския газ. /БГНЕС