WSJ: Саботьорите на "Северен поток" може да са използвали Полша като база за операцията

Възможно е Полша да е била използвана като оперативна база за извършване на атаката срещу газопровода "Северен поток" миналата година, съобщи „Уолстрийт Джърнал“, позовавайки се на резултатите от водено от Германия разследване.


Според него германските следователи проучват защо яхтата, за която се смята, че е била използвана за извършване на саботажа, се е отклонила в полски води. Разследващите са успели да възстановят двуседмичното пътуване на яхтата - "Андромеда" - по време на операцията. Следователите установили, че яхтата е навлязла в полски води, като прегледали радио и навигационното оборудване на "Андромеда", сателитните и мобилните телефони, както и акаунтите в Gmail.

Информацията идва, след като във вторник в. "Вашингтон пост" съобщи, че западните разузнавателни служби са знаели за подкрепян от Украйна план за повреждане на газопроводите "Северен поток" три месеца преди взривовете. Твърденията бяха незабавно отхвърлени от украинския президент Володимир Зеленски.

Междувременно Кремъл заяви, че докладът на "Вашингтон пост" поражда подозрения за "англосаксонско участие" във взривовете на тръбопровода.

Саботажът на газопроводите "Северен поток", които бяха проектирани да пренасят до 110 млрд. куб. м газ годишно от Русия до Германия, беше извършен през септември 2022 г., само пет месеца след нахлуването на Русия в Украйна.

Германските следователи също така са стигнали до заключението, че веществото, използвано при акта на саботаж, е HMX - експлозив, който обикновено се използва за разрушаване на подводната инфраструктура, според съботния доклад.

Взривовете станаха в икономическите зони на Швеция и Дания, което предизвика отделни разследвания от страна на Швеция, Дания и Германия. Досега обаче страните се затрудняват да установят кой стои зад атаката. /БГНЕС