Ядрената енергетиката се опитва да оцелее

Ядрената енергетика покрива 10 процента от световното производство на електроенергия, но остава спорен източник 10 години след аварията във Фукушима, предизвикана от цунами.

Ето един поглед върху състоянието на ядрената енергия по света. По-малко реактори „Още преди трагедията във Фукушима ядрената енергетика беше в криза. Оттогава тя се задълбочи", каза Майкъл Шнайдер, независим анализатор и консултант по енергийна и ядрена политика. Високите разходи за строителство и притесненията относно безопасността охлаждат интереса към отрасъла. Броят на ядрените реактори е намалял през последното десетилетие, от 429 през 2010 г. до 412 в края на миналата година, добави Шнайдер, автор на критичен за сектора годишен доклад. Но производството на енергия се е увеличило от 365,3 гигавата през 2010 г. на 367,1 през 2020 г., тъй като новите реактори са по-мощни, докато по-старите съоръжения са модернизирани. Ядрен ток за Китай, Германия се оттегля Германия реши да изостави ядрената енергия до 2022 г. след катастрофата във Фукушима. Белгия и Швейцария също планират да се откажат от ядрената енергетика. Но други страни планират да развият сектора, като Китай е в центъра на новите проекти. Втората по големина икономика в света строи 25 от 57-те реактора, които се изграждат по света през последното десетилетие, но дори плановете на Китай са засегнати от Фукушима. "Фукушима дълбоко шокира политиците в Китай и това доведе - ако не до брутално задържане – до значително забавяне на ядрените амбиции на страната", заяви Шнайдер. На други места като Бангладеш, Беларус, Обединените арабски емирства и Турция стартираха ядрени проекти.

Полша, която все още разчита на силно замърсяващи въглища, иска да влезе в ядрения клуб. Разходи и ползи В допълнение към опасенията относно безопасността и съхранението на ядрените отпадъци, ядрената индустрия е изправена пред нарастваща конкуренция от възобновяеми енергийни източници, които станаха по-достъпни. Фукушима принуди ядрения сектор да приеме нови мерки за безопасност, което увеличи разходите с една трета през последното десетилетие, сочи финансовата група Lazard. За разлика от това, разходите за вятърна и слънчева енергия са спаднали съответно със 70% и 90% между 2009-2020. Привържениците на ядрената енергетика подчертават, че тя отделя много малко въглеродни емисии.

„Редица технологии, включително ядрена енергетика, ще са необходими за преход към чиста енергия по света“, заяви Международната енергийна агенция, която консултира богатите държави относно енергийната политика. Бъдещето на ядрената енергия е несигурно. В последните си прогнози Международната агенция за атомна енергия казва, че глобалният капацитет за генериране на ядрена електрическа енергия може да се увеличи с 82% до 2050 г. при един сценарий или да спадне със 7% при друг. Бъдещето Ядрената индустрия е съсредоточила вниманието си върху малките модулни реактори (SMR), отдалечавайки се от по-големите и по-мощни структури. С 300 мегавата мощност, в сравнение с над 1000 MW, произвеждани от конвенционални реактори, SMR са проектирани да бъдат вградени във фабрични поточни линии и след това транспортирани до електроцентрали. Русия вече използва метода. Съединените щати, които имат най-много реактори в света, и други ядрени страни като Франция и Великобритания също са проявили интерес към технологията. Няколко държави разработват реактори от четвърто поколение, които биха произвели по-малко ядрени отпадъци. /АФП