Ядрени вълнения в Германия

Председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер призова Германия да не се отказва от ядреното участие.

„Едностранното оттегляне означава отказ от възпиране и отбрана, и ще нанесе масова щета на съюза, особено на нашите източни партньори от ЕС и НАТО", каза Ишингер за в. "Райнише пост".

„Полша ще се почувства изоставена под дъжда от Германия. Искаме ли Полша да разположи ядрено оръжие вместо Германия, като по този начин наруши основополагащия акт между НАТО-Русия?", посочи Ишингер. Той попита дали социалдемократическата партия е наясно с възможните руски реакции. Според него става дума за това дали Германия иска по-малко конфронтация с Русия. Изводът на Ишингер: „За съжаление пацифистките идеи не винаги водят до мир, но дори могат да предизвикат ескалация на конфликти“.

С предложението си Германия да се откаже от бъдещо разполагане на американско ядрено оръжие лидерът на парламентарната група на ГСДП Ролф Мюцених разклати крайъгълен камък на германската политика за сигурност и предизвика много вълнения в голямата коалиция. Той поиска изтеглянето на около 20 ядрени бойни глави на САЩ от Германия. Мюцених също така твърди, че Германия може да има думата в ядреното планиране на НАТО, дори ако няма ядрени оръжия на своя територия и Бундесверът не участва в тяхното използване.

Говорителят на правителството Щефан Зайберт увери, че политиката на федералното правителство остава непроменена от изявленията на Мюцених. Докато съществуват държави, които използват ядрено оръжие, "независимо от дългосрочната цел за свят, свободен от ядрени оръжия", необходимостта от ядрено възпиране продължава, заяви Зайберт. /БГНЕС