Явор Гърдев: Властта се превърна в инструмент за взаимоотношения с гангстерски характер

Най-големият проблем е уронването на парламентаризма и свеждането, и превръщането, на властта в инструмент за взаимоотношения, които имат гангстерски характер.

Това заяви пред бТВ режисьорът Явор Гърдев. Той е сред творците, подписали се в отвореното писмо на творческата гилдия и хората на интелектуалния труд с искане за оставка на властта заради редица деформации в политиката и в обществото.

снимка/архив

В резултат на това българското общество се промени и то в негативна посока, добави Гърдев и подчерта, че с годините във властта у нас влязоха субкултури, чието място изобщо не е там.

Независимо от това, че светът е непоправим, нормалното културно, цивилизационно усилие, е да се култивира средата, в която живеем, смята режисьорът.

Фактът, че членуваме в ЕС също няма кой знае какво отношение, по-важното е дали ние самите искаме да живеем в разумно устроено обществото, посочи още Явор Гърдев.

Според него шестте употребявани килима от Караянчева не са основният проблем за политическия ред в страната, проблемът е в основите на разбирането за това каква трябва да бъде властта в България. Парламентаризмът е доведен до подчинена позиция, не само до позиция на фасаден характер, той е само придатък, това е големият проблем за мен, подчерта Гърдев.

Режисьорът говори и за премиерата на спектакъла „Завръщане у дома” на Харолд Пинтър, който се играе на сцената на Малък Градски театър зад канала. Творецът определи пиесата като амок и полудяване в едно семейство.

Пинтър изследва нещо, с тайна, която е вътре в човека и не може да бъде обяснена с нито един от инструментите на психологията, философията или социологията, каза Гърдев. Според него тази пиеса може да покаже и как полудяването се случва и в социалните процеси. /БГНЕС