Режимът на хранене е бил запазен по време на раждането и кърменето на потомството. Мишлетата са отбити от майките на 21 дни и са били поставени на здравословна диета, при която мазнините са били само 20 %.
При проверка на когнитивните способности на вече поотрасналите екземпляри, при които животните е трябвало да намерят изхода на лабиринт, било установено следното:
Плъховете, чиито майки приемали балансирана храна, се справили успешно със задачата при третия или четвъртия опит. Тези, чиито майки злоупотребявали с фаст-фууд – едва на деветия. Оказало се, че паметта им е по-слаба, което било потвърдено от повторни тестове с лабиринт. Авторите на експеримента обясняват това с факта, че нездравословната диета на майката е повлияла върху активността на гени и формиращия се мозък.
Кафе и неврони
Учените все по-често твърдят, че навикът денят да започне с чаша кафе се отразява положително на здравето. Според изследвания, кафето защитава мозъка от поражения, предизвикани от болести като Паркинсон и Алцхаймер. Освен кофеина, в напитката се съдържат много други вещества като фенолни киселини, флавноиди, танин, меланоиди и др.
Кои от тях имат благоприятен ефект?
Отговор на този въпрос дават канадски изследователи, които приготвили екстракт от три вида разтворимо кафе – слабо, силно и без кофеин. Те проверили въздействието върху амилоидните протеини и тау протеините. Според една от основните хипотези за появата на Алцхаймер, тези вещества образуват плаки и се отлагат в нервните тъкани, като по този начин нарушават работата на мозъка.
По време на експеримента станало ясно, че и в трите екстракта на амилоидните протеини и тау протеините образуват плаки по-рядко, като този процес е забавен най-силно при силното кафе.
Изследователите изолирали шест съединения от кафето и повторили експеримента. Както се и очаквало, чистият кофеин не е имал ефект. Най-успешно натрупването на протеини е било предотвратено от двата вида фенилиндани - органични съединения, които се образуват по време на печенето на зърната.
По сходен начин функционира производното на невротрансмитера EHT, образуван в обвивката на кафеените зърна. Това съединение предотвратява натрупването на вредни протеини, които причиняват деменция при Паркинсон. Освен това, в комбинация с кофеин, ефектът на EHT е по-силен.