YMTC с нов чип включващ 232 слоя клетки памет

Китайският производител на чипове Yangtze Memory Technologies Co Ltd (YMTC) обяви нова технология за чипове за памет, която ще му помогне да настигне конкурентите си Micron и SK Hynix, точно когато Вашингтон обмисля по-строги ограничения за китайските компании за полупроводници.

Компанията представи своя 3D NAND чип от четвърто поколение, X3-9070, и първия, който включва 232 слоя клетки памет, съобщи подкрепяната от правителството медия „Global Times“.

Това я поставя близо до конкурента Micron, който миналия месец заяви, че има за цел да започне масово производство на своя 232-слоен чип до края на годината. прочети повече

Южнокорейската SK Hynix също така е разработила своя първи 238-слоен чип за памет, който може да се похвали с нов индустриален стандарт, съобщи „Ройтерс“.

Експерти от бранша твърдят, че макар и да е малко вероятно YMTC да започне масово производство на чипа в скоро време, той все пак бележи пробив за компанията.

Пазарният дял на компанията остава едноцифрен, но тя агресивно разширява производствения си капацитет и научноизследователската и развойна дейност с помощта на държавни субсидии.

Тоби Жу, който следи китайския сектор на чиповете в изследователската фирма Canalys, казва, че макар приходите на YMTC да са се подобрили през годините, разликите между нея и пазарните лидери остават.

Някога малко известен играч, подкрепен от закъсалия китайски държавен конгломерат Tsinghua Unigroup, YMTC привлече вниманието на производителите на чипове с бързия си напредък в научноизследователската и развойната дейност.

През март Bloomberg съобщи, че производителят на телефони Apple Inc обмисля да използва YMTC като доставчик на чипове за памет, което би означавало голям напредък за новосъздадената компания.

По-рано тази седмица БГНЕС съобщи, че Вашингтон, позовавайки се на нарастващата заплаха от страна на Китай, обмисля да наложи ограничения на компаниите, които доставят на YMTC, като забрани на производителите на оборудване да продават на компанията части, които й позволяват да произвежда чипове на 128 и повече слоя.

Ако ограниченията бъдат въведени, те биха могли да разклатят амбициите на YMTC да развива бизнеса си, подобно на санкциите през 2020 г., които засегнаха китайския производител на телефони Huawei Technologies Co Ltd. /БГНЕС

Пекин / Китай