Йоана Христова: 3% от изхвърлените отпадъци в София са текстилни

Около 3% от общия отпадък, събран през миналата година се пада на текстилния. Гражданите проявяват сериозен интерес към възможността да събират разделно отпадъците си като само за миналата година са събрани 24 т текстилни отпадъци.

Това каза зам.-кметът по екология в Столичната община Йоана Христова, която представи новите специализирани контейнери за събиране на дрехи и обувки, предаде репортер на БГНЕС.

Един от тях се намира пред бившето кино „Изток“. „Столичната община започна със системата за събиране на текстилни отпадъци още през 2018 г. Столичният инспекторат поставиха над 109 контейнера на различни локации в града. Паралелно с това ние тестваме и система, която не позволява отпадъкът да се изважда неправомерно от нея“, обясни Христова и добави, че вече са поставени първите 20 контейнери.

Такива има в „Младост“, „Надежда“, „Люлин“, „Възраждане“, „Илинден“, „Подуяне“, уточни зам.-кметът.

На въпрос на БГНЕС какъв ще е пътят на отпадъка, Христова каза, че фирмата, която обслужва съдовете ще извозва текстилния отпадък на свои площадки, където той ще бъде сортиран.

„Онези, които подлежат на повторна употреба, се отделят и ще бъдат третирани, така че да могат да се върнат обратно за ползване. Онези, които не могат да се използват, част от тях ще бъдат разрязвани и от тях ще се правят памучни парцали. Тези, които не подлежат на употреба ще заминават за последващо рециклиране и оползотворяване. Идеята е все по-малко от този тип отпадък, който бихме могли да използваме обратно, по принципа на кръговата икономика, да попада в смесените контейнери“, обясни зам.-кметът по екология.

Христова добави, че при интерес от страна на гражданите системата ще се разширява и надгражда. Тя подчерта, че и други фирми могат да се присъединят към инициативата, която цели към разделно събиране на сега съществуващите 12 потока от отпадъци да се прибавят и текстилните отпадъци. /БГНЕС