Йоана Илиева се цели в участие на Олимпиадата в Токио

Йоана Илиева и треньорът на националния отбор Ивайло Воденов позират със Световната купа и бронзовия медал от Световното първенство.

Българската фехтовачка Йоана Илиева ще се опита да се пребори за квота за Олимпийските игри в Токио следващото лято, въпреки че е само на 17 години, а конкуренцията за квотите ще бъде огромна. Това споделиха Йоана и нейният треньор Ивайло Воденов, след като преди няколко дни тя спечели бронзов медал на Световното първенство до 20 години и по този начин завоюва Световната купа на сабя за девойки до 20 години, предаде репортер на БГНЕС.

17-годишната Илиева направи отличен сезона, като спечели три състезания от Световната купа и записа още едно второ място и две трети, за да си осигури първото място в крайното класиране. "За спечелването на тази Световна купа до последно се борихме с 400 момичета, които взеха участие във всички състезания. Накрая постепенно губиха всичките шанс и накрая останаха Йоана и рускинята, която стана световна шампионка и е миналогодишната носителка на Световната купа. За този успех Йоана се качи пет пъти на Световни купи беше между призьорите, като спечели три Световни купи, едно второ и две трети места. Тоест във всички състезания тя беше непрекъснато на стълбичката, което учуди всички колеги, те казаха, че така постоянност не са виждали. Щяхме да спечелим предсрочно Световната купа, ако се бяхме представили по-добре на Европейското, но точно там не се представихме добре и ни настигнаха по точки рускинята и унгарката, но с този медал на Световното тя спечели Световната купа, която се прие в Полша, че е много по-трудна като успех, защото говори за постоянство през цялата година", коментира треньорът на националния отбор Ивайло Воденов на пресконференция в Пресклуб България днес.

"Самото Световно първенство бе голямо, 116 момичета, 48 държави бяха на женска сабя, според мен изпуснахме златото. На полуфинала Йоана падна от мексиканката с 13:15, като водехме 13:11 до последно и там ни свършиха силите, може би не си повярвахме. Мисля, че щяхме да се преборим и за златото, но и самият бронз е исторически за завършека на годината за Йоана е добре. Никога на тази възраст не сме имали медал от Световно, имахме на Васил Етрополски при мъжете преди 30 години. Световна купа също има само Васил Етрополски", допълни той..

На Световното първенство България записа и седмо място в отборното класиране на сабя, след като нашите момичета победиха водача в ранглистата Русия. "Много се радвам на отборното класиране, защото там един състезател не може да те изтегли, там са четири състезателя. Много е комплексно, само най-големите държави си позволяват да участват отборно и зад нас са такива големи държави до 20-то място. Много е престижно, че ние победихме Русия, които са първи в ранглистата с 45:43", обясни Воденов. Българският отбор бе в състав Йоана Илиева, Елиза Станимирова, Теодора Вутова и Йоана Ефимова.

"За олимпийска квота ще се борят 600 момичета, просто в момента мащабът на фехтовката е невероятен. Класирането за Олимпиада започва от първи април, ще бъде по ранглиста. За да се класира, след отборите има само три места за Европа - две от ранглиста и едно на последния турнир. Тоест горе-долу трябва да е между първите 16 в световната ранглиста за жени, а тя в момента е на 87-мо място. Голяма конкуренция ще има, много оспорвано ще бъде", каза още Воденов.

Йоана Илиева разказа как е преминал нейния сезон. "За мен сезонът започна с Младежките олимпийски игри, където аз завърших пета и това, въпреки че е един доста добър резултат, мен не ме удовлетвори и ми помогна да израсна и да разбера, че психически няма непобедим съперник и стига да вярвам и да тренирам, мога да направя всичко. От там въобще не сме предполагали, че тази година ще започнем да взимаме медали на тези Световни купи, просто отивахме за трупане на опит. Още на първото състезание аз станах първа, което беше хубава изненада, от там и втория път станах първа и вече започнахме да се борим за ранглистата. Всичко минаваше добре, аз бях спокойна на всички състезания, може би за първи път усетих напрежение преди Европейското, защото исках да направя сезон, в който цяла година съм в топ 4 на състезанията. Това показа, че няма как да стане, ако мисля само за медала, трябва да си мисля за фехтовката и за това как да победя. След Европейското бях много разочарована, но не се бях отказала и започнахме с треньора ми да мислим върху нови неща, които да можем да покажем на Световното и те да ни издействат едно първо място или поне медал", сподели тя.

Илиева ще получи Световната купа на официална церемония по време на предстоящия Редовен конгрес на Международната федерация по фехтовка (FIE) в Лозана, който ще се проведе на 1 ноември. За българската фехтовачка предстоят участия на Европейско първенство до 23 години в Пловдив от 29 май до 2 юни, Европейското първенство за мъже и жени в Германия през юни и Световното първенство за мъже и жени в Будапеща през юли. Още след две седмици тя започва участието си на Световната купа за жени с надпреварата в Сеул. /БГНЕС