Йоханис показа червен картон на правителството заради корупцията

С отказа си да приеме препоръките за борба против корупцията на ЕС, румънското правителство игнорира волята на собствените си граждани. Това заяви президентът на Румъния Клаус Йоханис и изрази загриженост, че страната продължава да бъде във фокуса на европейските институции.

В публикувания доклад на „Групата държави против корупцията“ (ГРЕКО) към Съвета на Европа е записано, че Румъния е постигнала минимален напредък в борбата за предотвратяване на корупцията по високите етажи на властта.

Според документа, правителството изпълнява изцяло само четири от 13-те препоръки за борба против корупцията сред депутатите, съдиите и прокурорите. Частично се изпълняват три други изисквания.

Клаус Йоханис подчерта, че управляващата коалиция, ръководена от премиера на Социалдемократическата партия Виорика Дънчила, получава още веднъж червен картон за „щетите, които правителството нанася с модифицирането на съдебните и наказателните закони“.

Ходовете на румънските власти са в противоречие с препоръките на ЕС, подчертава президентът.

Социалдемократическата партия отхвърли критиките на държавния глава с твърдението, че още 14 държави, между които Франция и Германия, трябва да приложат направените от ГРЕКО препоръки. Това означава, че Румъния не е единствен случай и страната ще изчака консенсус между държавните структури по този въпрос, преди да приложи препоръките. /БГНЕС и МИА