Йончева: АПИ открито се подиграва с българските избиратели

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) се опитва да прикрие случая с проверката в независима европейска лаборатория на българските пътища и магистрали, строени е ремонтирани през последните 5 години, заяви новоизбраният европейски депутат от БСП Елена Йончева, предаде репортер на БГНЕС.

На пресконференция в централата на партията Йончева заяви, че АПИ все още не дава разрешение за взимане на „ядки“ (вертикални проби) от българските пътища и тяхното изследване. „АПИ открито се подиграва с българските избиратели“, смята Йончева.

Според нея българските пътища, строени и ремонтирани през посочения период, са перфектни, но само и единствено по документи. „Лабораторните изследвания ще покажат дебелината и количеството на отделните пластове на пътната настилка. Ще покажат използването на неподходящи материали, ще покажат нивото на сцепление“, категорична е Йончева. Тя допълни, че от АПИ са изискали от левицата да посочат и техните експерти. „Първо – няма закон, който да предвижда това. Второ – предоставяйки имената на нашите пътни инженери, те ще бъдат подложени на цялата машина за сплашване, с която разполага ГЕРБ“, каза още евродепутатът. Тя се закани, че от партията ѝ ще сезират всички европейски институции заради този случай, който според нея не е нищо друго от „укриване на информация от данъкоплатците“.

Настояването на БСП за извършване на независима проверка за качеството на пътищата датира още 2 ноември 2018 година.

Според народния представител от левицата Георги Свиленски единствената причина АПИ да не дава разрешение за вземане на проби е единствено страх от истината. „Ако не ги е страх, да дадат разрешение и ние в рамките на 24 часа ще им предоставим независимата лаборатория, която да анализира пробите“, заяви той. „Проверката е в интерес на българските, но и на европейските граждани, с чиито пари са строени тези пътища“, допълни още Георги Свиленски. /БГНЕС