Йончева: Цветан Цветанов да напусне политиката

Настояваме не само за оставката на Цветан Цветанов, но и за неговото напускане от българската политика. Това заяви говорителят на ПГ на БСП за България и водач на листата на левицата за евроизборите Елена Йончева по повод на скандала с имотите на управляващите, предаде репортер на БГНЕС.

Водачът на листата на левицата за предстоящите евроизбори Елена Йончева и секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин дадоха брифинг в неделя

„Проблемът с апартаментите на властта не е само в закупените апартаменти на цени, няколко пъти по-ниски от пазарните. Проблемът е в това как се прокарват лобистки закони в България. Преди няколко дни Българската стопанска камара излезе с информация, че 42% от приетите закони минават през „задния вход“, т.е. обслужват частни интереси и фирми“, смята Йончева.

Според нея управляващите са гласували подобен лобистки закон и през януари 2017 г., в резултат на който една фирма строи 35-етажен блок. „Той дава възможност на една фирма, в случая „Артекс“, да строи не по новия устройствен план, а по стария“, аргументира се Йончева и припомни, че разликата е в разрешената височина на сградата.

Тя разкритикува лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за това, че той демонстрира загриженост за източника на атаките срещу съпартийците му, придобили имотите, а не за „корупцията, в която е затънала партията“.

В изказването Елена Йончева призова Борисов да направи коментар по последния доклад на Европейската комисия от месец февруари, в който се казва, че 2/3 от сигналите за корупция у нас не се разследват. „Това трябва да коментира властта“, настоя Йончева. /БГНЕС