Йордан Божилов: Оптимизъм за бъдещето на българската армия

Модернизационните проекти на армията да се преразгледат съобразно резултатите от Стратегическия преглед на Сигурността и отбраната.

Краят на годината е добър повод за анализ на извършеното, но и за поглед към бъдещите предизвикателства. Като цяло, 2019 година бе положителна от гледна точка на сигурността и отбраната. Въпреки многобройните рискове, динамиката в международните отношения и проблемите различни региони през годината нямаше реална заплаха за сигурността на страната или гражданите. Този положителен факт е резултат от дейността на армията, органите на МВР, разузнаването и контраразузнаването, но и благодарение на членството ни в НАТО и ЕС, които остават основата на нашата сигурност и отбрана.

Експертът по сигурност Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност, даде интервю за БГНЕС.

Два факта от отминаващата година следва да бъдат отбелязани като ключови за развитието на Българската армия. Първо, бе направен пробив в модернизацията със сключването на договора за придобиване на нови самолети, което ще изведе способностите на бойната авиация на качествено ново ниво. Второ, има напредък в привличането на млади мъже и жени за служба в Българската армия, което дава основания да се надяваме, че тенденцията за отлив на военнослужещи е обърната. Предстои обаче още много работа за повишаване на привлекателността и престижа на военната служба.

Могат да бъдат посочени още положителни неща, които бяха направени през годината, но специално искам да акцентирам върху започнатия от правителството „Стратегически преглед на сигурността и отбраната“. За пръв път на сигурността и отбраната се гледа цялостно, тъй като рисковете са комплексни и страната ни трябва да мобилизира и да използва рационално всички налични ресурси. Все повече са случаите на съвместно изпълнение на задачи от полиция и армия и е важно прегледът да посочи какви способности ще са необходими на страната, за да се противопоставим на пълния спектър от рискове. Министерството на отбраната вече обяви, че на базата на прегледа ще бъдат изготвени Програма за развитие на отбранителните способности до 2032 и План за развитие на въоръжените сили до 2026.

Чрез този преглед за пръв път се залага на комплексния подход и се обхваща целия сектор за сигурност, а модернизацията на Българската армия и придобиването на ново въоръжение се предвижда да бъде на базата на дългосрочно планиране и при ясни критерии. За да бъдат успешни и ефективни обаче, бъдещите планове трябва да отговарят на няколко основни критерия: ефективно използване на целия ресурс на държавата, като се изостави „ведомствения“ подход; взаимодействие между всички структури от системата за сигурност и отбрана; изграждане на способности, които ще позволят противодействие на настоящи и бъдещи рискове; изграждане на способности на базата на едни и същи системи на въоръжение, което ще намали разходите по придобиване и поддръжка и ще повиши ефективността им; отчитане на ангажиментите в рамките на общите политики на НАТО и ЕС, с акцент върху участие в изграждащата се европейска отбрана; ясна визия за извеждане от експлоатация на остарелите системи въоръжение.

От тази гледна точка е абсолютно необходимо да се преосмислят проектите за придобиване на нови кораби за флота и за закупуване на бойни машини за Сухопътните войски в съответствие с резултатите от Стратегическия преглед на сигурността и отбраната и разработените на тяхна база Програми и Планове. Това не означава спирането на модернизационните проекти, а тяхната преоценка, тъй като реализацията им ще предопредели развитието на Българската армия за години напред.

Изграждането на способности за структурите от системата за сигурност и отбрана трябва да отчита развитието на новите технологии, използването на изкуствения интелект, навлизането на автономни системи други, което ще промени до голяма степен характера на рисковете и заплахите. Наскоро петролни инсталации в Саудитска арабия бяха поразени от безпилотни летателни апарати, кибер-пространството се превръща в поле за бойни действия, разработват се нови средства за защита, но и за нападение. Ето защо решенията за изграждане на нови способности, които се взимат днес, трябва да отчитат и бъдещото технологично развитие.

Може с увереност да твърдим, че 2019 година бе успешна за армията и бе положена добра база за успешното развитие на цялата система за сигурност. Предстои обаче още много работа, от която ще зависи доколко ефективно ще се справим с рисковете и заплахите, и как ще гарантираме сигурността на страната и хората. /БГНЕС

----------

Йордан Божилов е председател на Софийския форум за сигурност. Над 20 години е работил в Министерството на отбраната, където е заемал различни експертни и ръководни длъжности.