Йордан Божилов: Приемането на България в НАТО беше и първата крачка към приемането ни в ЕС

Мисля, че ние недооценяваме ролята на членството на България в НАТО за нейното развитие и принадлежност към западната цивилизация. Приемането на България в НАТО беше и първата крачка към приемането ни в ЕС. Това каза пред БГНЕС Това каза в интервю за БГНЕС експертът по сигурност Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност.

Експертът по сигурност Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност, даде интервю за БГНЕС.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с него:

БГНЕС: 15 годни България в НАТО – каква е равносметката?

Йордан Божилов: Мисля, че ние недооценяваме ролята на членството на България в НАТО за нейното развитие и принадлежност към западната цивилизация. Приемането на България в НАТО беше и първата крачка към приемането ни в ЕС. Пътят и към двете организации изискваше /и все още изисква/ сериозни промени в устройството на държавата, практиките в обществото и съзнание на хората. Като цяло аз оценявам членството на България в НАТО като изключително положително за сигурността на страната ни и за нейното развитие. България е една от общо 22 европейски държави, които са едновременно членове на НАТО и на ЕС. България е пълноправен съюзник с равен глас с всички останали държави и тук е огромната отговорност. НАТО не налага решения на страните, а самите те взимат решения и ги изпълняват.

БГНЕС: Обмислен или емоционален беше изборът да станем членове на Алианса?

Йордан Божилов: Давам си сметка, че нито при подаване на заявката за членство, нито сега няма еднозначна оценка за НАТО и за членството на България в Алианса. Много са причините за това разделение в обществото. В онзи момент, при подаване на кандидатурата за членство, беше въпрос на силно лидерство от страна на всички политически партии, и това беше обмислен избор и преценен от гледна точка не на съществуващата конюнктура, а от гледна точка на бъдещето на България.

БГНЕС: Консуматори ли сме на сигурност или допринасяме за нея?

Йордан Божилов: Измеренията на сигурността се променят, променят се и рисковете, пред които сме изправени. България допринася за общата сигурност на страните, членки на НАТО с всичко, с което разполага. Най-значителните усилия са свързани с участието на операциите на НАТО в страни, откъдето произтичат рисковете за сигурността.

БГНЕС: От срещата на върха през 2004 г. досега какви от поетите ангажименти изпълнихме?

Йордан Божилов: НАТО военно-политически съюз, в който държавите имат най-общо три ангажимента. Първо, да развиват своите национални въоръжени сили. НАТО няма своя армия и общата сила на НАТО се измерва със силата на армиите на страните-членки. Второ, да участват в общите командни структури и органи. НАТО като съюз предоставя възможността на всички държави да участват в обсъждания, когато има риск за сигурността. Трето, да участва в защитата на другите държави-съюзници. България изпълнява и трите групи ангажименти като член на НАТО, но естествено трябва да влагаме повече усилия в развитието на нашата собствена армия. Тук имам сериозен дефицит. Много важно е да бъдем такъв съюзник, който да може да разчита на помощта на останалите страни-членки, но и на когото другите съюзници да вярват.

БГНЕС: Какво е НАТО – знаят ли хората 15 години по-късно защо и какво означава за страната ни членството в Алианса?

Йордан Божилов: Мисля, че тук има сериозен дефицит. Малко информация има за това, какво е НАТО, каква е неговата функция в съвременния свят и защо България е част от Съюза. Когато няма достатъчно информация, се отваря място за дезинформация и за негативна за Алианса пропаганда. Точно това е положението в България. Много са фалшивите новини, които се разпространяват за НАТО в България.

Друго, много хора в България считат, че дейността на НАТО е насочена срещу Русия, а знаем какво е отношението на голяма част от българите към Русия. Оставям настрана въпроса за основателността на това отношение. Трябва да обясним на всички тези хора, че НАТО няма нито амбициите, нито политиките за извършване на каквито и да било нападателни действия срещу Русия. Задачата на НАТО е да защитава държавите-членки от всякакви външни рискове, откъдето и да произтичат.

БГНЕС: Какъв съюзник е България с некомплекта, който има и модернизация, която все още не приключила?

Йордан Божилов: Некомплектът и състоянието на техниката са много сериозен проблем за България и Българската армия. Сегашното състояние е резултат от неглижиране на проблемите в сектора „отбрана“ от редица правителства. Много са въпросите, които стоят за решаване и те няма да са леки. За съжаление не съм оптимист, че проектите за модернизация ще се случат както са замислени. Трябва да разберем, че инвестициите в отбраната са инвестиции в нашата собствена сигурност, в силата на Българската армия. За да се повишат способностите на армията са необходими не само средства, но най-вече политическа воля и отговорност. /БГНЕС