Йордан Караджов: Готови сме на 100% за публиката

Необяснимо защо сега публиката по-трудно влиза в залите, а в същото време барове са пълни. „Сигнал” сме на 100% готови да свирим пред публиката си. Може би хората на площада търсят нещо изконно в своя протест, но правителството по никакъв начин не ги разбира правилно.

Това заяви пред БГНЕС музикантът Йордан Караджов.

Разговаряме с вокалиста на родните рок величия „Сигнал” в края на необичайното за всички ни лято и преди старта на есента, която пък се очертава да бъде изпълнена с интересни събития въпреки COVID-пандемията.

Две големи за Караджов и за „Сигнал”, и най-вече за феновете им, събития идват съвсем скоро. Първото е концертът на Intelligent Music Project в петък – 18 септември, в София Лайв Клуб, а второто – големия концерт на групата в меломанския Joy Station, където не са свирили от известно време.

Караджов очаква с нетърпение и вълнение всички предстоящи концерти и срещи с публиката. Едно обаче не му дава мира – защо след изолацията и последвалите ограничения, днес питейните заведения са пълни с хора, а залите на културните институции не чак толкова. Вокалистът е категоричен: „Сигнал” на 42 години е по-силна от COVID-19.

За отиващото си лято Караджов сподели, че е минало добре – както за него, така и за групата. „Направихме десетина концерта в летни театри из България при 50% капацитет от седящите места. Беше прекрасно това, че „Сигнал“ се показа отново на сцената пред своята публика. Едно нещо ми е много странно. До края на миналата година нямахме никакви проблеми с публиката – пускаме билети, залата се напълва, а ние идваме и свирим. Сега много трудно влиза публиката, необяснимо защо. Заведения, ресторанти и всичко останало е претъпкано от хора. Толкова ли е чужда културата на българина, за да иска само да се нахрани, да се напие? А не да дойде на концерт, на нещо, което ще му напълни сърцето и душата”, чуди се музикантът, но все пак е позитивно настроен: „Предполагам, че нещата ще потръгнат. Страх ли ги е хората да се събират на едно място? Има нещо, което кара хората трудно да идват в залите. Надявам се да се преодолее този страх и паника, който така или иначе се насади през последните няколко месеца”.

Дали животът ще тръгне както си беше, най-вероятно не, реалността е променена, но Данчо Караджов е категоричен в едно: „Ние сме на 100% готови да свирим пред публиката си. Тя също го знае. Надявам се, че всичко ще се върне по старому”.

А най-добрият начин за постигане на този резултат е с песните, превърнали се в житейски саундтрак за няколко поколения – „Да те жадувам“, „Сбогом“, „Да или не“, които „Сигнал” ще изпълнят на 3 октомври.

В петък и в събота (Летен театър Бургас) Караджов ще излезе на сцената с Intelligent Music Project на д-р Милен Врабевски с ред известни имена, за да изпълни „Приказка”, чийто оригинал е дело на световноизвестния Джон Лоутън от Uriah Heep.

„Много хубаво парче. Джон Лоутън е изпял прекрасно песента, разбира се на английски език. Милен Врабевски беше направил текст на български. Опитах се да вникна в песента, в текста, в музиката. Предполагам, че се справих. Ваня Щерева направи клип по песента, тя беше режисьор и сценарист. Песента първоначално се завъртя, хареса се от много хора, но толкова”, разказа Караджов за парчето, записано през 2012 г. и подчерта, че първоначално бил изненадан от поканата на Врабевски да се включи в Intelligent Music Project, въпреки че двамата са големи приятели.

„Това, че ще бъда на една сцена с уникални български музиканти ме прави много горд. На китарата е Бисер Иванов, на барабаните е Стоян Янкулов – Стунджи, на баса е Ивчо Звездомиров, на кийборда Стефан Иванов. Боби Косатката и Славин Славчев са в беграунд вокала. Уникални! Рони Ромео, вокалистът на Rainbow също”, не скри радостта си от предстоящите концерти вокалистът на „Сигнал”.

„На 1-ви октомври сме в Перник, а на 3-ти в Joy Station. Надявам се, че срещата с публиката ще бъда такава, каквато е била винаги, когато сме гостували там. На 5-ти сме в Благоевград, поканиха ни на празника на града, а на 17-ти в един клуб в Стара Загора. Мисля, че нещата леко по леко потръгват”, каза още Йордан Караджов.

За финал питаме музикантът дали се вълнува от случващото се у нас в обществено-политически план и протестите в „триъгълника на властта”: „Много ми е трудно да коментирам тази тема. Следя интервютата, които дават протестиращите, правителството, а и т.нар. организатори на този протест. Имам усещането, че тези, които са на площада не знаят какво искат, за това правителството още стои на мястото си. Ако протестиращите знаеха какво искат, правителството много бързо щеше да слезе от пиедестала и да си отиде. Това е моето схващане за нещата. Съвсем откровен съм”.

Караджов призна, че не е аполитичен, но заема изчаквателна позиция. Според него може би хората търсят нещо изконно в своя протест, но правителството по никакъв начин не ги разбира правилно. /БГНЕС