YouTube е премахнал 1 млн. „опасни“ видеоклипа за COVID-19

От YouTube заявиха , че са премахнали повече от един милион видеоклипа с „опасна дезинформация за коронавируса“ от началото на пандемията, предаде АФП.

Изявлението на видеоплатформата, собственост на Google е в момент, когато социалните медии са подложени на атака от политически лидери за това, че не успяват да спрат разпространението на фалшива и вредна дезинформация за вируса и свързаните с него теми.

От платформата заявяват, че разчитат на „експертен консенсус от здравните организации“, включително американските центрове за контрол на заболяванията и Световната здравна организация, но отбеляза, че в някои случаи „дезинформацията е по-малко ясна“ заради появата на нови факти.

„Нашите политики се съсредоточават върху премахването на всички видеоклипове, които могат директно да доведат до сериозни вреди в реалния свят“, написа главният продуктов директор на платформата Нийл Мохан.

„От февруари 2020 г. премахнахме над един милион видеоклипа, свързани с опасна информация за коронавируса, като фалшиви лекове или твърдения за измама“, каза той.

„В разгара на глобална пандемия всеки трябва да бъде въоръжен с най -добрата налична информация, за да предпази себе си и семейството си“, написа Мохан.

YouTube заяви, че работи за ускоряване на процеса за премахване на видеоклипове с дезинформация, като същевременно доставя тези от авторитетни източници./БГНЕС

Вашингтон / САЩ