Йовчев: Основната ни цел е да се класираме за Олимпиадата догодина

Основната ни цел е да се класираме за Олимпиадата догодина. Това заяви на пресконференция легендата на спортната гимнастика Йордан Йовчев преди старта на Европейското първенство в Шчечин (Полша) от 10 до 14 април, предаде репортер на БГНЕС.

Йовчев (д) заяви, че се надява силно България най-накрая да участва на Олимпиадата в Токио догодина.

На срещата в Пресклуб „България“ присъстваха още президентът на Българската федерация по спортна гимнастика Красимир Дунев, старши треньорът на националния отбор Милко Танкушев, личните треньори на Дейвид Хъдълстоун и Рая Ранчова Дамян Игнатов и Евдокия Пандезова, както и самите състезатели – Хъдълстоун, Ранчова, Йордан Александров и Исус Маринов. Йовчев говори за подготовката преди Европейското първенство и целите на гимнастиците. „Подготовката премина добре, всички са сравнително здрави. Европейското в Шчечин е последна проверка преди Световното в Щутгарт през октомври, където ще се печелят квоти за Игрите в Токио. Най-добрият ни шанс е в многобоя на индивидуално, където се надяваме на финал. Исус Маринов ще се състезава на един уред – халки, а в състава ще има още едно момиче от САЩ, което ще участва за България“, започна той. „Преди две седмици се проведе Държавно първенство в Пловдив. Ние пътуваме в неделя, очертава се силно Европейско първенство. Топ 17 взимат квота за Европейските игри в Минск между 21-30 юни. Освен това предстоят и Световни купи в Осиек, Копер и Шомбатели“, разкри президентът на федерацията Дунев. „Тръгваме много добре подготвени, без да се притесняваме от контузии. Димитър Димитров няма да участва поради операция на глезена. Целта на Европейското е да видим къде се намираме преди олимпийската квалификация. Замисляме и лагер в Белмекен. Желая успех на момчетата и момичетата“, сподели старши треньорът на националния отбор Танкушев. „Да се надяваме, че ще няма да изпитваме физически проблеми по време на състезанието. Представянето на Световното първенство е най-важно, защото там се печелят квоти за Игрите 2020. Относно Европейското, очаквам поне един, два финала от Дейвид“, каза личният треньор на Хъдълстоун Дамян Игнатов. „Това е дебют за Рая при жените – миналата година тя получи контузия, сега е напълно възстановена. При стабилност и точност в нейните съчетания, при едно наистина добро изпълнение, може да се надяваме на финал“, сподели личният треньор на Ранчова Евдокия Падезова.

Самите състезатели споделиха очакванията си преди старта на Европейското в Полша. „Справям се добре в подготовката. Амбициран съм и очаквам добро състезание“, коментира Хъдълстоун. „От една седмица съм в София, преди това проведох подготовка в САЩ. Надявам се на добро представяне, изпълнено без грешки“, сподели Александров. „Ако издържа психологически, мога да се боря за място в топ 8 или 10 на халките“, коментира Маринов. „Това е моят дебют, така че се надявам на едно добро състезание и класиране“, заяви Ранчова. Генералният секретар на Българската федерация по спортна гимнастика Йордан Йовчев разгледа и в по-широк спектър възможностите на българските състезатели, както и конкуренцията на предстоящия европейски шампионат в Шчечин. „Нашите състезатели имат потенциал, но има какво още да се желае. За първи път в отбора ще имаме състезателка от САЩ, която ще се състезава за България. Маринов има трудно и сложно съчетание, ако бъде на върха на възможностите си и го изпълни идеално, тогава ще има шанс за финал. Ако сме сред първите 17 в Европа, тогава ще имаме много добър шанс квалификация – крайната ни цел е участник на Игрите в Токио“, заяви той. „Имаме добри спортисти, залагаме на трудност. И топ 24 ще е достатъчен за финал в многобоя. Спортната гимнастика преди бе много по-различна. Докато моите съчетания преди бяха считани за много добри, сега съчетанията са много по-сложни и няма как да разчиташ на просто изпълнение без грешки. Относно конкуренцията на Европейското – участват най-силните страни, Англия, Франция, Русия. Ние обаче се конкурираме най-вече със себе си. Искаме да видим на какво ниво сме на това първенство и дали може да достигнем до квалификация за Олимпиадата. Красиво и средно по трудност не стига“, завърши Йовчев. /БГНЕС