Юнайтед и Челси ще играят в ШЛ, Уотфорд и Борнемут поеха към Чемпиъншип

Манчестър Юнайтед излъга Лестър при визитата си на „Кинг Пауър Стейдиъм“ и спечели с 2:0.

Фернандеш отново не сбърка от бялата точка, а Юнайтед изпълни целта си и влезе в групите на ШЛ.

„Лисиците“ бяха по-активният от двата отбора през почти цялата среща, но липсата на креативност и острота в завършващата фаза ги лиши от нещо повече пред вратата на Давид Де Хеа. От своя страна, „червените дяволи“ се защитаваха добре и стояха стабилно тактически, като дочакаха своя миг в 71-та минута, когато Бруно Фернандеш не сбърка от бялата точка след нарушение в наказателното поле срещу Антони Марсиал. Играчите на Брендан Роджърс се нуждаеха от пълен обрат, за да изместят съперника и да се класират за групите на Шампионска лига, но вместо това виновникът за дузпата по-рано – Джони Еванс, си изкара втори жълт картон за грубо влизане в краката на влезлия от пейката Скот Мактоминей. В края друга резерва на Юнайтед – Джеси Лингард, се възползва от грешка на вратаря на „лисиците“ Каспер Шмайхел и оформи крайния резултат. Компания на Юнайтед ще прави и Челси, който надви Уулвърхемптън у дома с 2:0. Попаденията за „сините“ паднаха в края на първата част, а техни автори бяха Мейсън Маунт и Оливие Жиру. Поражението на „вълците“ се оказа фатално, тъй като Тотнъм завърши наравно при гостуването си на Кристъл Палас – 1:1, и си гарантира участие в Лига Европа заради по-добрата си голова разлика от Уулвс. Хари Кейн откри резултата за „шпорите“, преди Джефри Шлуп да възстанови равенството след почивката. Така, през следващия сезон в Шампионска лига ще играят отборите на Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Челси, а в Лига Европа – Лестър и Тотнъм, като лондончани ще играят квалификационен кръг за влизане в групите на ЛЕ. На дъното също не липсваше драма. Уотфорд и Борнемут потеглиха към Чемпиъншип, като „стършелите“ отстъпиха при визитата си на Арсенал с 2:3. Пиер-Емерик Обамеянг откри за „артилеристите“, преди Кийран Тиърни да удвои след асистенция на габонеца. Отново двамата комбинираха помежду си за втория гол в срещата на Обамеянг и негов 22-и през сезона. Уотфорд се върна в двубоя след головете на Трой Дийни от дузпа и Дани Уелбек, но за повече нямаше сили и от следващия сезон ще играе във второто ниво на английския футбол. Към тях се присъедини и бойкия тим на Борнемут, който надви при визитата си Евертън с 3:1, но се успехът се оказа недостатъчен за „черешките“ след равенството между Уест Хем и Астън Вила – 1:1. Кинг, Соланке и Станислас вкараха за Еди Хау и компания, но късните голове на „Лондон Стейдиъм“ – първо на Джак Грийлиш за бирмингамци, а веднага след това на Андрий Ярмоленко за „чуковете“, оформиха равенство, което остави Вила в Премиършип и през следващата кампания.

Калъм Уилсън (л) и Еди Хау (д) напускат терена на "Гудисън Парк" с наведени глави - въпреки победата си с 3:1, Борнемут изпадна в Чемпиъншип.

Вече изпаднал от Висшата лига беше съставът на Норич, претърпял разгромно поражение в последната си среща от детронирания Манчестър Сити с 0:5. Кевин Де Бройне блесна с два гола и асистенция за „гражданите“. Останалите попадения бяха дело на Габриел Жезус, Рахийм Стърлинг и Риад Марез. Шампионът Ливърпул завърши по подобаващ начин с успех над Нюкасъл с 3:1. Дуайт Гейл даде аванс на „свраките“, преди последователно Върджил ван Дайк, Дивок Ориги и Садио Мане да донесат 32-а победа на мърсисайдци за кампанията (изравнено постижение със Сити от сезон 2017-18) и актив от 99 точки – с една по-малко от „гражданите“ отново във въпросната кампания. В останалите два мача от последния 38-и кръг Брайтън надви като гост Бърнли с 2:1, а Саутхемптън победи у дома Шефилд Юнайтед с 3:1. /БГНЕС