ЮНЕСКО: Нараства насилието над журналисти, отразяващи протестите

Насилието срещу журналисти, които отразяват протестите в цял свят, е нараснало драстично, а полицията и силите за сигурност са основните извършители. Това става ясно от доклад на ЮНЕСКО, според който в периода януари – юни тази година са регистрирани 21 протеста, в които журналисти са били нападнати, арестувани или убити.

Нападенията са част от ширеща се през последните 5 години тенденция, при която полицията и силите за сигурност използват прекомерна сила, пише още в доклада.

Между 2015 и 2020 г. са убити най-малко 10 журналисти, а 125 са били нападнати или арестувани, се казва в документа, който прави обзор на състоянието на медиите в 65 държави.

Убитите журналисти са работили в Сирия, Мексико, Израел, Никарагуа, Северна Ирландия, Нигерия и Ирак.

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азулай призова правителствата да осигурят на журналистите условия, при които те да могат да си вършат работата, без да се страхуват за сигурността си.

„Журналистите имат ключова роля при информирането на гражданите относно протестите, затова призовавам международната общност и съответните институции да осигурят спазване на тези основни права”, подчерта Азулай.

Според ЮНЕСКО, причините за протестите са икономическите различия, корупцията, нарушаването на политическите свободи, растящият авторитаризъм, което кара някои правителства да не са заинтересовани гражданите да получат обективна информация. /БГНЕС