Юнкер: Никой не прочете комюникето на Г-20

От шегите и изненадващите пътувания, до откровените признания за окончателното комюнике, тазгодишната среща на върха на Г-20 предложи изненади, както и облекчение под формата на американско-китайско търговско примирие.

Ето някои от най-важните моменти и добри думи от двудневната среща, организирана от Япония в град Осака.

Търговско примирие

Това беше среща на върха в рамките на срещата на високо равнище: дългоочакваната среща между американския президент Доналд Тръмп и китайския Си Цзинпин, за да постигнат примирие в търговската война между двете най-големи икономики в света.

И когато срещата приключи, Тръмп предаде новината, която всички чакаха: "Отново вървим във вярна посока ", заяви американският президент след разговори, които той определи като "отлични".

Имаше много малко подробности за това, за което двамата лидери се бяха съгласили, освен задължението за възобновяване на търговските преговори и задържане на налагане на наказателни мита, предлагайки на световната икономика известно време за поемане на въздух.

Разгорещеност около климатичните промени

На срещата на върха, за която се очакваше да бъде доминирана от търговията, изменението на климата се оказа неочаквано горещ картоф, след като френският президент Еманюел Макрон заяви, че въпросът е "червена линия" още преди разговорите да започнат.

"Линиите ми нямат цветове", пошегува се председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който обаче се съгласи, че са необходими сериозни действия.

Преговарящите работиха през нощта, за да се споразумеят за езика, който напомня този на последната среща на Г-20, твърдейки, че това е една малка победа.

"Избягнахме тръгването назад ... но трябва да отидем много по-далеч", каза Макрон след срещата на върха.

Северна Корея, но не Иран

Покрай напрежението в Персийския залив се очакваше Иран да бъде основен акцент на срещата на високо равнище и двустранните срещи, но темата едва беше спомената, а Тръмп вместо това предизвика изненада с изненадващо туитване ... за Северна Корея

"Ако председателят Ким от Северна Корея види това, аз бих се срещнал с него на границата / демилитаризираната зона, само за да му стисна ръката и да кажа" Здрасти "(?)!", написа Тръмп като покани Ким Чен Ун да се срещне за историческо ръкостискане в демилитаризираната зона, която разделя Корейския полуостров.

Постът дойде преди Тръмп да се насочи към Южна Корея и настоя, че няма да има никакъв проблем да отиде на север при Ким, ако бъде поканен.

Цялото президентско войнство

В личен план Тръмп се държа добре със световните лидери, които не се е въздържал да критикува в туитове и интервюта, но се появи най-спокойно в компанията на някои от най-противоречивите членове на групата, включително руския президент Владимир Путин.

Двамата се усмихнаха и се пошегуваха за "фалшиви новини" и когато Тръмп беше попитан дали ще каже на Путин да не се намесва в американските избори, той се обърна към руския президент с усмивка.

„Не се бъркайте в изборите, президент, не се бъркайте“, каза той, шеговито размахвайки пръст на властелина от Кремъл.

Тръмп също така изсипа похвали за саудитския престолонаследник принц Салман бин Мохамед, въпреки обвиненията за участието му в убийството на журналиста Джамал Кашоги.

И макар че не се подписа, вдигна палци за снимка с бразилския десен президент Жаир Болсонаро, понякога наричан "Тръмп на тропиците."

Никой не чете комюникето

Преговарящите се трудиха през нощта, за да постигнат съгласие по окончателно комюнике, което предупреди, че "най-важното е, че търговията и геополитическите напрежения са се засилили", напомняйки за тона на трудно извоюваното изявление на финансовите министри на групата по-рано този месец.

По отношение на климата, те спечелиха сделка за повторение на така наречената формула 19 + 1, като 19 държави одобриха "необратимостта" на Парижкото споразумение за климата, докато Вашингтон повтори плановете си да се оттегли от споразумението.

Но Юнкер направи искрено признание, докато преговорите продължаваха, като каза, че часовата разлика го е накарала да наруши дългогодишната традиция да не чете комюникето.

„ Не съм единственият в тази стая, който не чете комюникето. Никой всъщност не чете комюникето.“/АФП