Юнкер: Знаех, че Брекзит ще завърши лошо

От самото начало знаех, че британският референдум за напускане на Европейския съюз ще завърши лошо, заяви бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В обширно интервю за белгийския вестник "Льо Виф" той се спира на най-важните моменти по време на неговия петгодишен мандат.

Един от тях са преговорите с американския президент Доналд Тръмп за американските мита за европейски стоки и търговските споразумения между Брюксел и Вашингтон. След месеци опити на европейските лидери за преодоляване на кризата Юнкер се срещна с Тръмп през лятото на 2018 г. и ескалацията на търговския конфликт беше избегната.

Юнкер обяснява, че е надцакал стопанина на Белия дом, използвайки числа изключително от американската статистика: “И когато Тръмп ми кажеше „не вярвам на вашите числа“, му отговарях „това са ваши числа“.

Бившият ръководител на ЕК укротил американския президент и като му припомнил малко история, като го подсетил, че един от най-известните американски генерали Джордж Патън е погребан във военните гробища в Люксембург, от която страна е самият Юнкер. При една от срещите той взел със себе си снимка от гробищата. „Знаех, че Тръмп високо цени прославените генерали и му обясних, че това малко парче земя, където са погребани пет хиляди американски войници, е американска територия. И Тръмп беше силно впечатлен от това, тъй като с такива дребни неща се създава доверие“, каза Юнкер.

Запитан дали това е била правилна стратегия, доколкото непредвидливостта на Тръмп го прави „опасен“, Юнкер отговаря: “Не съм съгласен с много негови решения, но го уважавам, ако не го уважаваме, няма да постигнем стабилен договор“.

Юнкер, който е в европейската политика от 37 г., казва, че от самото начало знаел, че британският референдум за напускане на ЕС ще завърши лошо.

„Когато премиерът Дейвид Камерън ми заяви през 2014 г., в рамките на срещата на върха на Г-20 в Брисбейн, че има намерение да организира референдум за Брекзит, му казах, че ще загуби. Хванах се на бас с бившия британски еврокомисар Джонатан Хил – казах му да ми даде един паунд, ако победят тези, които искат да напуснат, а аз ще му дам едно евро ако победи той. Спечелих един паун“, казва Юнкер в интервюто.

По време на кампанията за референдума Камерън ясно дал да се разбере, че Юнкер не му е необходим за помощ и че във Великобритания Еврокомисията въобще не е популярна.

„Реших да остана встрани, сега смятам, че това беше огромна грешка, бяха изречени толкова много лъжи, включително и от страна на сегашния премиер Борис Джонсън, които някой трябваше да контрира.“

За Юнкер е от голямо значение в бъдеще да се реформира начинът на взимане на решение в ЕС в областта на външната политика.

„В бъдеще решенията по някои специфични международни въпроси трябва да се взимат с квалифицирано мнозинство, например когато трябва да се осъдят нарушенията на човешките права в Китай. Не можем да стоим и да не предприемаме нищо, защото една страна-членка е против такова действие. В същото време, когато става дума за изпращане на военни сили, трябва да сме особено внимателни. Не мога да си представя например германският парламент да подкрепи европейско решение за изпращане на германските войски на фронта, което е особено чувствителен въпрос в Германия“, заяви Юнкер.

Бившият премиер на Люксембург е в пенсия от 1 декември и казва, че не се страхува от празнотата, тъй като в библиотеката му го очакват над 50 000 непрочетени книги и се готви да пише мемоари.

Юнкер, който отказва да използва социалните медии, казва, че е важно човек да бъде информиран, но и да внимава при избора на нещата, за които използва времето.

И накрая спомена слуховете, че уж има проблем с алкохола.

„Няма да отговоря на този въпрос, този тип лъжливи твърдения са много по-болезнени за моето семейство, отколкото за мен самия.“/БГНЕС