"Юроактив": Меркел и Борисов блокираха по-твърди санкции на ЕС срещу Турция

Борисов Меркел

Ангела Меркел и Бойко Борисов са блокирали по-твърди европейски санкции срещу Турция, пише изданието "Юроактив" (Euroactiv), позовавайки се на дипломатически източници.

Срещу строги санкции са се обявили още и Испания, Италия, Малта и Унгария. Австрия е подкрепила наказателните мерки, докато Франция, която първоначално настояваше за твърд отговор на Европейския съюз, е укротила реториката си срещу Анкара, пише "Юроактив".

Френското издание "Монд" пък твърди, че най-силна позиция срещу санкциите са изразили Унгария и България, които според вестника не искат да застрашат добрите си търговски отношения с Анкара.

На приключилата среща на върха европейските лидери разшириха списъка със санкционирани физически лица и се договориха за изготвяне на доклад до март 2021-ва година за състоянието на отношенията между Турция и Европейския съюз в сфери от политиката до търговията. Освен това Брюксел обяви, че ще координира действията си спрямо Анкара с новата администрация на Съединените щати.

Президентът Реджеп Ердоган пък благодари на тези държави-членки, които са се допринесли за смекчаване на санкциите.

"Разумните страни членки на ЕС предотвратиха играта срещу Турция. И на следващата срещана върха през март има очакване, че този въпрос отново ще бъде обсъждан. Трябва ясно и открито да кажем: Не е възможно да бъде решено нищо срещу Турция на следващата среща на върха в Брюксел", каза Ердоган. /БНР, БГНЕС