Южна Африка пречупи Уелс и си осигури повторение на финала от 2007-а с Англия

Отборът на Южна Африка достигна до своя трети финал на Световно първенство, след като отличната игра на Хандре Полард и Деймиън де Аленде пречупиха Уелс за успех с 19:16 и повторение на финала от 2007-а с Англия.

Де Клерк (ц) отново бе един от най-добрите на игрището за Южна Африка.

При почти всяка възможност Фаф де Клерк изпращаше топката във ветровитото небе над Йокохама, за да печели територия, което позволяваше на едрите нападатели да преминават през всяка червена фланелка на пътя си и търсеха Полард, който впоследствие изпълняваше успешно дузпи. Уелс, който беше обезкървен за полуфинала заради редица контузии, но отчаяно търсеше първи финал в своята история, успяха да изравнят за 9:9 благодарение на дузпите на Дан Бигар, докато де Аленде не показа на какво е способен след първия трай след 57 минути игра. Уелс отвърна на предизвикателството чрез Джош Адамс и резултатът отново беше равен – 16:16 при шест оставащи минути до края, преди южноафриканците да спечелят нова дузпа, реализирана от Полард. Така Уелс отново не успя да стигне до първи финал на Световно първенство, като остава и без успех над Южна Африка на големите шампионати (загуба през 2011 в груповата фаза и през 2015 на 1/4-финалите).

Южна Африка, от своя страна, е на трети финал в историята си след 1995 и 2007, като няма загубен такъв – победа над Нова Зеландия с 15:12 през 1995 и триумф над Англия с 20:17 през 2007. Англичаните достигнаха до спора за титлата, побеждавайки вчера действащия световен шампион от Нова Зеландия с 19:7. Така, във финала Англия (шампион от 2003) ще се изправи срещу Южна Африка идната събота, докато Уелс и Нова Зеландия ще играят за третото място в петък. /БГНЕС