Зърнопроизводители блокираха главен път Русе - Плевен

Зърнопроизводители от Великотърновско, Русенско и Плевенско блокираха главен път Русе - Плевен при свищовското село Горна Студена на протест срещу безмитния внос на зърно от Украйна и срещу стратегическия план в земеделието. Около 50 селскостопански машини за кратко блокираха главния път, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Протестът е безсрочен, заяви един от координаторите на протеста Димитър Димитров, председател на земеделската кооперация в село Александрово: По думите му, това се прави умишлено, за да може българските производители да се провалят да загубят субсидиите, които им се полагат от Европейския съюз.

Той допълни, че в момента пазарът е сринат, а складовете на зърнопроизводителите са пълни с непродадено зърно. "В момента няма пазар, а наближава жътвата. Трябва да имаме средства да се разплатим с контрагенти", посочи още той.

Протестиращите земеделски производители искат всички българските евродепутати да защитят в Брюксел интересите на земеделските производители. Проблемът с безмитния внос на украинското зърно е много голям, тъй като то не отговаря на стандартите в ЕС за земеделска продукция, не се третира със съответните препарати и торове, посочиха още протестиращите./БГНЕС