За 10 месеца ЕС е изнесъл над 1 млрд. дози ваксини за COVID-19

През последните 10 месеца Европейският съюз е изнесъл "над един милиард" дози ваксини за COVID-19, заяви в понеделник ръководителят на блока Урсула фон дер Лайен.

"Много ясно е, че Европейският съюз е най-големият износител на ваксини за COVID-19", каза тя, обявявайки "важното събитие" в кратко предаване и изявление.

Фон дер Лайен заяви, че 87 милиона от дозите са били предоставени чрез ръководената от СЗО схема "Ковакс" за държави със средни и ниски доходи.

По-голямата част от износа са поръчки, платени от други държави за дози ваксини, произведени в ЕС.

Фон дер Лайен заяви, че отделно от износа "през следващите месеци ЕС ще дари поне 500 милиона дози на най-уязвимите страни". Тя призова другите страни "също да се активизират".

Декларацията ѝ идва в контекста на рязкото разделение между по-богатите и по-бедните региони по отношение на нивото на ваксиниране срещу коронавиреса.

Европейският съюз, Съединените щати, Обединените арабски емирства, Катар, Сингапур и Япония са сред държавите, в които повече от половината от населението е напълно ваксинирано.

В същото време в много страни в Африка и на други места като Афганистан, Египет, Мианмар и Сирия са ваксинирани по-малко от 10 % от населението.

Европейският съюз, в който 65,6 % от населението е напълно ваксинирано според официална статистика на АФП, увеличава износа на ваксини.

Подобно е положението и в Съединените щати, където 57% от населението е напълно ваксинирано. Миналата седмица президентът Джо Байдън заяви, че правителството му увеличава даренията си за Африка до общо 67 милиона дози.

Страните от Г-20 поеха ангажимент за по-справедливо разпределение на ваксините срещу коронавируса, след като в началото на месеца ръководителят на СТО Нгози Оконджо-Ивеала посочи, че от повече от шест милиарда дози ваксини, поставени по света, само 1,4 % от хората в бедните страни са напълно ваксинирани.

Европейският съюз е въвел механизъм за контрол на износа на ваксини, съгласно който дозите, които ще бъдат изпратени в чужбина, трябва да бъдат одобрени първо от Брюксел и от държавата-членка, в която са произведени.

Само една пратка - 250 000 дози на AstraZeneca, предназначени за Австралия - е била блокирана по тази схема през април.

"Винаги сме споделяли нашите ваксини справедливо с останалия свят", каза фон дер Лайен. "Изнесли сме толкова, колкото сме доставили на гражданите на ЕС. Всъщност поне всяка втора ваксина, произведена в Европа, се изнася."

Тя допълни: "Заедно с президента Байдън се стремим до следващата година нивото на ваксинация в световен мащаб да достигне 70 %."/БГНЕС