За 12 дни: Преброени са повече от 1,4 млн. души от над 646 домакинства

Към 6 часа тази сутрин през електронната система на преброяването са се преброили 1 471 382 души, които живеят в 646 077 домакинства.

Най-много хора са се преброили електронно в София (столица), където и населението е най-многобройно. За второто място по брой преброени се борят Пловдив и Варна, следвани от Бургас, Стара Загора и Русе. Ако се сравни обаче делът на хората, които са се преброили спрямо населението на областта, на първо място остава област София (столица), следвана от Варна. На трето място с почти равни дялове са Габрово и Русе.

БГНЕС припомня, че Преброяване 2021 започна на 7 септември онлайн. Заради хакерските атаки и проблемите с достъпа до сайта на преброяването, които започнаха още в първите дни, то бе удължено до края на месец септември, макар че по план трябваше да приключи на 17 септември. В събота, 18 септември, започна и обхода на преброителите по домовете на гражданите. То ще продължи до 3 октомври.

Според анализа на НСИ най-активни в онлайн преброяването са дамите, а регистрациите, направени от мъже, са с около 10% по-малко.

За сравнение при предишното преброяване на населението през 2011 година, когато също се провеждаше електронна анкета, в рамките на 9 денонощия, се преброиха 3 100 023 души. /БГНЕС