За 5 г. Турция е реставрирала над 50 джамии в чужбина

Турция на президента Реджеп Тайип Ердоган води активна политика за защита на османското наследство по света, включително и на Балканите.

От 2014 г. Турската агенция за сътрудничество и координация /ТИКА/ е реставрирала в чужбина над 50 исторически джамии и над 10 религиозни комплекса, предаде Анадолската агенция.

В Балканския регион и Северна Африка, които в продължение на столетия са били част от Османската империя, се осъществяват проекти за защита на историческото и културно наследство, възстановяват се мостове, пазари, образователни учреждения и джамии.

Сред страните, където се извършват реставрации по линия на ТИКА, е Алжир.

По време на своето посещение в Алжир през 2013 г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе преговори с премиера Абделмалек Селалем. Двете страни се договориха да бъдат реставрирани редица паметници от османския период на африканската държава.

По нареждане на турския лидер в историческия район на Алжир – Касабе започнаха реставрационни и възстановителни дейности.

Възстановена е джамията Кетшава, построена през 1520 г. по заповед на командващия османския флот Хайредин Барбароса /от гръцко-албански произход – бел. БГНЕС/. Тази джамия фигурира в Списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Друг обект на историческото наследство реставриран по линия на ТИКА е мавзолеят „Гюл-Баба-Тюрбе“ в Унгария. В този мавзолей е погребан дервишът Гюл баба, загинал по време на завоюването на Буда от османските турци. Церемонията по откриването му се състоя през 2018 г. с участието на Ердоган и унгарския премиер Виктор Орбан.

По линия на ТИКА се възстановяват и други паметници, включително в Централна и Югоизточна Азия.

Джамията Bang Uthit в тайландската столица Банкок беше възстановена през 2015 г. На входа и е поставен гербът на Османската империя, изпратен някога от султан Абдул Хамид II /1876-1908 г./. Тази джамия е смятана за символ на братските връзки между мюсюлманите на Турция и Тайланд. /БГНЕС