За да оцелееш: тоалетната хартия се прави от утайка на кафе

Германският производител на тоалетна хартия "Hakle" използва отпадъците от производството на кафе, за да оцелее и да помогне на околната среда. Причината за това са рязко нарастващите разходи за енергия и дървесна маса.

Само преди две години фирмата се възползва от наплива на потребители, които бързат да се снабдят с продукти от първа необходимост поради разгара на пандемията от коронавирус.

Нахлуването на Русия в Украйна обаче доведе до рязко повишаване на разходите за енергия, което принуди 'Hakle" да подаде молба за несъстоятелност, съобщи АФП.

Всяка година европейската хранителна промишленост произвежда огромни количества утайка от кафе. "Hakle" е намерила начин да превърне отпадъците в материал за производство на тоалетни ролки.

Миналата седмица във фабриката на базираната в Дюселдорф компания бяха произведени първите ролки с помощта на новия процес, съобщи главният маркетинг директор на "Hakle" Карен Юнг.

"Целта е 20 до 25 процента" от утайката от кафе да представлява материал за производство на хартия. Тя трябва да замени дървесната маса, каза Юнг. Той допълни, че компанията работи за постигането на тези нива.

"Това не звучи като много, но означава, че трябва да се използват една четвърт по-малко дървета", добави Юнг.

"Hakle" вижда силни икономически аргументи. Цената на дървесната целулоза се е повишила бързо от 2020 г. насам. Тя е много търсена в Китай, най-големият потребител в света.

Фирмата не за първи път предприема необичаен подход към производството на тоалетна хартия.

Преди две години тя използва за производството на тоалетна хартия трева, отглеждана в Рейнланд. /БГНЕС