За Европа се задава война, предупреждава Полша

Полският премиер Доналд Туск предупреди, че Европа е в „предвоенна ера“, но все още има „дълъг път да извърви“, преди да е готова да се изправи пред заплахата, която я очаква, предаде в. „Политико“. „Не искам да плаша никого, но войната вече не е концепция от миналото“, каза Туск в интервю за няколко европейски медии. „Реално е, всъщност вече започна преди повече от две години.“ Туск каза, че най-тревожното в момента е, че „буквално всеки сценарий е възможен“, добавяйки, че Европа не се е сблъсквала с подобна ситуация от 1945 г. „Знам, че звучи унищожително, особено за хората от по-младото поколение, но трябва психически да свикнем с настъпването на нова ера“, каза той. „Предвоенна епоха. Не преувеличавам. Това става все по-очевидно всеки ден." На фона на продължаващото пълномащабно нахлуване на Русия в Украйна, което започна през февруари 2022 г., западните съюзници и висши военни стават все по-притеснени от потенциално разпространение на насилие, въпреки че руският президент Владимир Путин многократно отрича всякакви намерения да атакува НАТО. Миналата седмица руска ракета навлезе в полското въздушно пространство, което накара Варшава да активира изтребители F-16, в това, което Туск нарече „обезпокоителен инцидент“.


Но докато вълнението е на хоризонта, Туск предупреди, че Европа не е готова да се изправи срещу заплахата. „Трябва да сме готови. Европа все още има да извърви дълъг път“, каза той. Първата стъпка е страните да изпълнят целта на НАТО да изразходват 2 процента от своя БВП за отбрана, добави той. „Днес трябва да похарчим колкото можем, за да закупим оборудване и боеприпаси за Украйна, защото живеем в най-критичния момент от края на Втората световна война“, каза той. "Следващите две години ще решат всичко. Ако не можем да подкрепим Украйна с достатъчно оборудване и боеприпаси, ако Украйна загуби, никой в Европа няма да може да се чувства в безопасност."

В същото време Туск приветства корекцията на отношението, която накара някои европейски лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, да бият алармата по-силно. „Когато бях министър-председател за първи път [2007-2011], никой освен ... балтийските държави не обърна внимание на моите предупреждения, че Русия може да бъде заплаха“, каза той. „Сега без особено удовлетворение наблюдавам промените, които се случват във всички столици в Европа“.

С наближаването на президентските избори в САЩ в края на годината, европейските лидери стават все по-загрижени относно вероятността Доналд Тръмп да бъде президент, опасявайки се, че той ще се оттегли от НАТО и ще попречи на по-нататъшната помощ за Киев.

Но за Туск ролята на Европа остава непроменена, независимо кой е следващият в Белия дом. „Независимо дали Джо Байдън или Доналд Тръмп ще спечели следващите избори, Европа е тази, която трябва да направи повече, когато става дума за отбрана“, каза Туск. /БГНЕС